Opwindende thriller over geheime diensten en dubbele agenda's, met een rits klopjachten als een schakelketting waarbij de een de ander op de hielen zit.

In "De rechtvaardigen" draait het vooral om de achtervolgingen die bijna Loony Tunes-achtige proporties aannemen, en Baldacci werkt dat gegeven zó soepel en gelikt uit dat je die ontknoping zo lang mogelijk wilt uitstellen.

Doelwit

Centraal in het verhaal staat John Carre (haha) die ook wel als Oliver Stone (haha) door het leven gaat. Ooit was hij de allerbeste geheim agent/killer van de VS, nu is hij een levend doelwit omdat hij dingen weet die hij niet zou mogen weten.

Carre/Stone redt het vege lijf door zich schuil te houden in een afgelegen gehuchtje dat cynisch genoeg Divine heet, maar laat daar nou net niks divine aan zijn vanwege drugsmokkel, moordpartijen, horrorgevangenissen en veel geheimzinnigheid.

Knox

Zo'n voortvluchtige topper uit het spionagecircuit verdwijnt niet zomaar uit het vizier van the powers that be. Zij willen Carre/Stone terug en zetten FBI-agent Joe Knox op de zaak, die de strenge opdracht heeft zijn prooi op te sporen, te ketenen, en als slachtvee af te leveren bij zijn meerderen annex beulen.

Maar ha, de titel van dit boek luidt niet voor niets "De rechtvaardigen". Uit het holletje waar de opdrachtgevers zich bevinden stinkt het naar geheimen die verborgen worden gehouden. Knox krijgt zijn twijfels, en Baldacci gooit ondertussen nog wat olie op het vuur.

MacGuffin

Door al die vaardig uitgewerkte auteurstrucjes krijgt de finale van het boek de status van de MacGuffin in een Hitchock-film. Hoe het nou precies zit kan je na verloop van tijd eigenlijk weinig meer schelen: de spanning wordt al per kubieke hectare geleverd door het gespartel van Carre/Stone in dat rare oord Divine, door de charismatische Knox, en door nog een paar andere Wile E. Coyotes in de periferie.

"De rechtvaardigen" is prima in zijn genre, en een hoofdpersonage als Carre/Stone een verfrissing. Geen jonkie meer, dus nou 's geen überheld die net uit een Davidoff-reclameposter is weggewandeld, maar wel nog altijd met de instincten bezit van een poema en de kracht van Jack Reacher. Dat die ontknoping dan ook nog eens een daverende is, is alleen maar mooi meegenomen.

A.W. Bruna Uitgevers.

Oorspronkelijke titel: Divine Justice.