AMSTERDAM - Van de in mei overleden schrijver J.J. Voskuil verschijnt in april weer een roman. Het gaat om het boek Binnen de Huid, dat Voskuil (1926-2008) al in 1968 voltooide.

Dat meldde uitgeverij Van Oorschot maandag op zijn website.

Binnen de Huid speelt zich af tussen 1954 en 1956 en kan volgens de uitgever worden gezien als de schakel tussen de twee romans die Voskuil bij leven publiceerde: het debuut Bij Nader Inzien en de zevendelige cyclus Het Bureau. In tegenstelling tot deze twee boeken is Binnen de Huid in de ik-vorm geschreven.

Het bestaan van Binnen de Huid was alleen bekend bij een selecte kring van ingewijden: vrienden van de schrijver en zijn vrouw. De vrouw van Voskuil heeft nu toestemming gegeven de roman uit te brengen.

Inleiding

Voskuil maakte voor het eerst - heel summier - publiekelijk gewag van het bestaan van de roman in het boek Geert van Oorschot - Brieven van een Uitgever. Daaraan droeg hij bij met een inleiding op drie door hemzelf uitgekozen brieven die hij in de loop der jaren van de uitgever had ontvangen.

In de radiorubriek Ophef en Vertier van 25 maart 1996 voegde hij hieraan nog toe: "Binnen de Huid... dat is dus een veel dieper gravend boek, dat veel meer, ja, veel dramatischer is, ook psychologisch gezien veel moeilijker voor iemand om te lezen. Ik vind het zelf een heel goed boek. Maar het is wel typerend: ik kan het nog niet voorlezen." Het boek grijpt hem teveel aan, vertelde hij. "En dat is eigenlijk de reden dat ik het ook nog niet uitgegeven heb."