AMSTERDAM - Het wordt volgend jaar de lekkerste Kinderboekenweek ooit. Onder het motto Aan Tafel! staan eten en snoepen in kinderboeken centraal in 2009, zo maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maandag bekend.

Gouden Griffelwinnaar 2008, Jan Paul Schutten, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk, een non-fictieboek over eten. De Kinderboekenweek vindt volgend jaar plaats van woensdag 7 tot en met zaterdag 17 oktober, aldus de CPNB.

Eten, drinken en snoep hebben een speciale plaats in de kinderliteratuur, zo vindt de stichting. Naast non-fictie, bijvoorbeeld kookboeken voor kinderen en jongeren, zijn deze thema's ook vaak te vinden in fictie. "Auteurs laten binnen de eigen gecreëerde werkelijkheid graag en vaak de fantasie de vrije loop als het de inwendige mens betreft'', zegt de CPNB.

De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl eet Snoskommers, Harry Potter snoept van Smekkies in alle Smaken en zo zijn er veel meer voorbeelden. Ook in de klassieker het Boek van Luilekkerland (1912) van Chr. van Abkoude speelt voedsel de hoofdrol.