Hilarische bundel korte verhalen: de zesde alweer van deze gevierde 'meester van het korte verhaal', zoals Sedaris in Amerika wordt beschouwd.

Als Sedaris in Normandië verblijft, vat hij een liefde op voor de Tegenaria-spin die op ooghoogte een web heeft geweven. Hij neemt een kijkje van dichterbij, en ontdekt dat er een heel portiek van spinnen huist. Maar voor zijn favoriet, April, vangt hij vliegjes tot ze 'schuurdijen krijgt, ongezond dik wordt en door haar web zakt'. Hij neemt haar ook mee naar Parijs en zegt dan 'Kijk, de Eiffeltoren!'

Droogkomisch

Het kijkje van dichterbij is een talent waarmee Sedaris de gewoonste dingen tot hilarische proporties weet op te rekken. Met dezelfde droogkomisch verteltrant als Billy Bryson beschrijft hij wat hij waarneemt en voor iemand die verder kijkt dan zijn neus lang is, zitten daar onheilspellende onthullingen bij.

D'accord

Ze blijven echter onveranderlijk grappig, al mikt Sedaris niet op de vette lach. Zijn verhalen draaien om medemensen, vooroordelen, tradities, gewoontes en hij laat zien hoe bizar die kunnen zijn. Of geestig, zoals wanneer hij in Parijs verblijft en met zijn krakkemikkige Frans niet uit de voeten kan. Als hij besluit dan maar overal 'D'accord' op te zeggen, overkomt hem de gekste kolder die toch ook weer een wondertje van intermenselijke acties vertegenwoordigt.

Literaire stand-up comedy

De constante in de verhalen is zijn relatie met Hugh die overal opduikt, zijn jeugd in North Carolina, regelmatige bezoeken aan zijn thuisland en zijn leven als Amerikaan in Frankrijk. Het is als literaire stand up-comedy zonder het zenuwslopende verbale mitrailleurgeschut of moralisme. Een stand up-comedian die niet aan moralisme doet maar toch vlijmscherp is: waar vind je ze nog?

Zelfspot

Die vind je daar waar de zelfspot zegeviert. Want als Sedaris ergens in excelleert, is het wel in zichzelf op de korrel nemen. Zijn blunders, zijn goedbedoelde pogingen die verkeerd uitpakken, zijn coming-out als jongeman en vooral zijn gebutste sociale vaardigheden. Sedaris mag dan zijn medemens laten verkruimelen onder het gekakel van een spotvogel, hij spaart zichzelf geenszins. En daarom is hij zo leuk. Geweldig leuk zelfs.

Uitgeverij Lebowski.

Oorspronkelijke titel: When You Are Engulfed in Flames.