GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen heeft een eredoctoraat toegekend aan de schrijver Kader Abdolah, zo heeft het instituut bekendgemaakt.

"Met dit doctoraat eert de universiteit een schrijver die willens en wetens tussen twee werelden staat, het milde gezicht van de islam wil laten zien en op deze wijze bijdraagt aan het huidige publieke debat over religie in de openbare ruimte", aldus de RUG. Kader Abdolah is dit jaar gastschrijver bij de universiteit van Groningen.

De voordracht is afkomstig van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Die vindt dat Kader Abdolah "er als geen ander in is geslaagd het andere gezicht van de islam voor een breed publiek te laten zien".

Koran

Dit jaar publiceerde de auteur De boodschapper en De Koran. In de vertelling De boodschapper laat Abdolah tijdgenoten van Mohammad aan het woord. De Koran is een heel eigen vertaling van dit heilige boek.

Kader Abdolah, pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954) maakte deel uit van de politieke oppositie tijdens zowel het bewind van de sjah als tijdens het bewind van de ayatollahs. In 1985 vluchtte hij uit Iran.