Deel 2 van deze trilogie eindigde met een zwaargewonde Lisbeth. Haar eigen vader, een overgelopen Russische spion, had haar neergeschoten en levend willen begraven.

Deel 3 begint met Lisbeth die op Intensive Care ligt met een kogel in haar hoofd, maar dat is nog het minste van haar problemen.

Sociale miskleun

Met dit drieluik heeft Larsson een zorgvuldig geconstrueerd verhaal gecreëerd over media, overheid, geheime diensten, computergeeks, geestelijke gezondheidszorg en man/vrouw-relaties in de 21ste eeuw. Deel 1 van deze trilogie, met als titel "Mannen Die Vrouwen Haten", begon met een baanbrekend journalistieke onthulling van Blomkvist.

In Deel 3 is dat uitgegroeid tot een omvangrijke zaak met list, bedrog, vervalste verklaringen en schimmige spionage die tot in alle geledingen van de maatschappij doorgedrongen. Blomkvist is een wrat van reuzeformaat op het spoor gekomen, en Lisbeth Salander is de tengere, getatoeëerde, gepiercete, hyperintelligente maar sociaal miskleunde spil om wie het allemaal draait.

Mannenbastion

En daarmee roept de auteur een broeierig spanningsveld op tussen de (goede zijde van de) journalistiek die alles openbaar wil maken, en een geheime dienst die alles onder het deksel van de beerput probeert te houden.

Larsson heeft zo te zien weinig op met het blanke mannenbastion dat de verantwoording heeft voor allerlei zaken, want zijn bad guys zijn corrumpeerbaar, wanen zich god op aarde en misbruiken hun machtsposities. Het zijn mannen die vrouwen haten, de titel van het eerste deel indachtig, en die titel is een leidraad gebleven in de vervolgboeken.

Bloedserieus

Het heeft weinig zin om op te sommen wie wat doet in dit totaal ruim 1700 pagina's tellende trilogie en de keur aan personages die Larsson daarbij opvoert. Maar Larsson is een uitmuntend strateeg waar het gaat om het inzetten van het aanzienlijke aantal mensen dat deze rijk gevulde boeken bevolkt.

Hij voert de spanning op tot bloedserieuze koek en is het een staaltje van zelfbeheersing om niet op de laatste pagina's te kijken wie van de hoofdpersonen aan de goeie kant in deze complexe, levensgevaarlijke intrige de eindstreep gaat halen.

Onvergetelijk

En nu is het doek gevallen voor Mikael, Lisbeth en de anderen. Larsson is overleden, en heeft niet eens meegemaakt wat voor succes zijn Millenniumtrilogie is geworden. Succes in de zin van awards, jubelrecensies en meer dan 6 miljoen verkochte exemplaren.

Je kunt alleen maar hopen dat na verloop van tijd de personages en verhaallijnen voldoende zijn weggezakt om de Millenniumtrilogie weer opnieuw ter hand te kunnen nemen. Maar helaas zijn Larssons mensen onvergetelijk.

Uitgeverij Signatuur.

Oorspronkelijke titel: Luftslottet som Sprängdes