Een jonge vrouw verliest haar man bij een auto-ongeluk, en tot haar verbijstering zat hij met een onbekende in de auto. Wat is er gebeurd?

Als er één lot is dat de vrouwelijke personages uit de boeken van het auteursechtpaar Nicci & French gemeen hebben, is dat zij zelden worden geloofd.

Ze worden belaagd, bedreigd, belegerd in allerlei geledingen, maar zij verkeren immer in een eenzaam vacuüm. De buitenwereld kijkt hen met groot verbaasde ogen aan en zegt: "Je verbeeldt het je vast, lieverd, dit is té vergezocht."

Die ander

Ellie, hoofdpersoon in "Wat te doen als iemand sterft", treft eenzelfde lot maar dan nog een tandje hoger. Ze is begin dertig en heel gelukkig getrouwd met Greg, totdat een tweetal politieagenten aan de deur haar droom in stukken scheurt.

Ze brengen haar de mededeling dat haar man is overleden bij een auto-ongeluk, en in zijn gezelschap verkeerde een vrouw die tegelijk met hem is omgekomen.

Lijdend voorwerp

Niets in hun huwelijk wees op de aanwezigheid van een buitenechtelijke relatie, maar wat te denken van deze omstandigheden? Ellie kan geen vrede vinden met de dood van haar man zolang ze niet weet hoe de vork in de steel zit, en gaat op eigen houtje op onderzoek uit.

Want daar is alweer dat vintage vacuüm van de Nicci French: ze laten hun lijdende voorwerpen altijd in hun eentje rondzwemmen.

Rouwprobleem, meer niet

Erger nog: Ellie's omgeving van vrienden en familie is ervan overtuigd dat ze tracht de dood van haar man een plekje te geven met haar obsessieve speurtocht.

Zelfs als ze bewijsmateriaal naar boven haalt dat er daadwerkelijk iets niet klopt, moet ze begripvolle blikken verdragen die tot gekmakens toe laten weten dat zij een rouwprobleem heeft, meer niet.

Brokstukken

Er is echter wel degelijk iets aan de hand, en evenals in hun voorafgaande dozijn succesthrillers nemen de auteurs er de tijd voor om de brokstukken aan elkaar te lijmen. Gedegen, ervaren, psychologisch adequaat uitgewerkt, maar echt spannend wordt het niet.

Het is een bekende stijloefening van de getergde vrouw, en die lijkt deze Ellie met een mechanische handelwijze op te schepen. De formule is niet sleets, maar begint wel aan metaalmoeheid te lijden.

Uitgeverij Ambo | Anthos.

Oorspronkelijke titel: What to do when someone dies.