Ludiek boekje met geschiedenislessen over Amsterdam voor kinderen vanaf 9 jaar. Met strips (van Paul Teng) en anekdotes, en bekroond met de Gouden Griffel 2008.

Het lijkt erop dat het beschavingsoffensief op de jeugd is ingezet, en voor geschiedenis is daarin een belangrijke rol weggelegd. Informatieve tv-programma's en boeken proberen boven het gebliep van hun gameboys en MSN-verkeer uit te komen, in de hoop de nieuwe generatie te bereiken.

En niet alleen jongeren, overigens. Ook volwassenen die geen flauw idee hadden dat Amsterdam krap 800 jaar geleden nog een stuk weiland was, zullen opkijken van Kinderen van Amsterdam.

Herten

Want daarmee begint dit alleraardigste, leerzame boek van Schutten. Met tekeningen van Parijs, Florence en Utrecht waar toen al sprake was van bouwwerken en leven in de brouwerij, terwijl het Amsterdamse terrein nog aan de herten en de eenden was.

Het zompige IJ-gebied

Stap voor stap legt de auteur uit hoe weer en wind en mensen vorm hebben gegeven aan het zompige gebied aan de rivier het IJ, door de eeuwen heen. Daarbij voert hij denkbeeldige en historische personages op; Jansje en Trijntje met hun ouders, monniken en ambachtslieden, bedelaars en vluchtelingen, en schilders zoals Rembrandt.

Het boek loopt tot aan WO2 waar ruim plaats is voor Anne Frank. Op de laatste pagina's wordt in de voetnoten ook een vluchtige schets van de massale immigratie naar Amsterdam gegeven van de afgelopen decennia.

Toegankelijk

De hoofdmoot van dit boek is hoe het leven voor de kinderen in Amsterdam door de eeuwen heen is geweest. Schutten heeft een geslaagde poging gedaan om de huidige welpjes duidelijk te maken dat die jeugd vroeger wel andere dingen aan hun hoofd hadden dan hippe mobieltjes of kledingcodeschoenen.

En nou maar hopen dat de boodschap bij Leroy, Guusje en Ali aanslaat. Aan Schutten zal het niet liggen, want die heeft een bijzonder toegankelijk stuk geschiedenis verhaald.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam.