Onderhoudende historische roman over het ontstaan van het papiergeld. Swashbuckling gekoppeld aan economie in de 17de eeuw.

Hoofdpersoon John Law is een trotse Schot met wiskundige talenten. Die wendt hij aan voor kaartspelen, maar zijn voornaamste droom is om de economie van het land een impuls te geven. Hij heeft daartoe een plan, waarvan de powers that be vooralsnog niets willen weten.

Maar John Law of Lauriston (die laatste toevoeging is de naam van zijn kasteel, zoals indertijd gebruikelijk was) is ook een vrouwenliefhebber en kaartspeler.

Duels

Zijn gedrag wekt bewondering maar ook afgunst op, en dat begint al op de school waar zijn vader hem dwingt naartoe te gaan voordat Law zijn erfenis kan incasseren. Op dat internaat maakt hij zijn eerste vijand door hem te verslaan in een duel.

Als volwassene gaat hij een tweede duel aan over de minnares van de koning, waarbij zijn tegenstander Edward Beau Wilson de dood vindt.

Strop

Dat komt John Law of Lauriston op de strop te staan, maar hij weet te ontvluchten naar Frankrijk. Ontsnappen was indertijd niet zo moeilijk als je geld en de juiste connecties had.

Maar ook in Frankrijk hebben ze geen oren naar Johns geniale economische inzichten, en alweer levert zijn populariteit bij de dames en winst bij het kaartspelen hem de nodige sores op. Op naar Venetië.

Don Juan Law

En zo gaat het door. John Law trekt door Europa en snuift overal aan decolletés van gewillige kirrende dames die in katzwijm vallen bij de bedkunsten zoals hem als twaalfjarige was aangeleerd door de rondborstige dienstmaagd Janine.

Daarnaast bouwt Law langzaam maar zeker zijn financiële droom op over de uitvinding van het papiergeld dat werd gedekt door een goud- en zilvervoorraad om de handel te stimuleren.

Historisch

En zo wordt de ontwikkeling van het papiergeld geschetst in Het grote spel. Vermakelijk: zeer zeker. Interessant: ook dat. Literair: nee. Daarvoor lopen er te veel amechtig hijgende boezems langs de zeventiende-eeuwse decors en blijven de personages te eendimensionaal.

Cueni heeft de persoon van de John Law, die echt heeft bestaan - evenals de meeste personages in dit boek-, naar eigen fantasie ingevuld en kwam voor deze historische figuur met een Hollywood-versie op de proppen: een knappe, rijzige (duh) jongeman die overal harten sneller deed kloppen, vaardig was met zijn degen en overal de juiste mensen voor zich wist te winnen.

Het is allemaal vaardig geschreven, maar inhoudelijk niet edgy genoeg. In een filmversie van deze roman zou Freddie Prinze Jr. geknipt zijn voor de hoofdrol; Johnny Depp zou bedanken voor de eer.

Uitgeverij Querido. Oorspronkelijke titel: Das grosse Spiel.