Een peperdure advocaat verandert na een paddotrip in een monster. Bloedstollende thriller.

Hoofdpersonage Urs Blank is de karakteristieke yup. Hij scheurt naar zijn werk in een dure Jaguar en begeleidt fusies waar miljoenen op het spel staan. Hij heeft wel iets van Richard Gere in Pretty Woman, voor die de ontwapenende Julia aan zijn arm kreeg gehaakt.

Blank trekt zijn op maat gemaakte schoenen alleen uit voor een rondje hardlopen, en woont met zijn dure vriendin in een enorm huis waar ze elkaar hooguit opzoeken indien hun hoofd ernaar staat.

De kentering

Blanks leven is gladgepolijst, poenerig met peperdure lunches en even dure collega's, en hij leeft helemaal volgens de brochure van het Amex über-exclusive membership. Als hij op een dag het hippiemeisje Lucille tegen het lijf loopt, gaat hij niet eens een relatie met haar aan omdat hij zijn leven wil verdiepen.

Blank doet het omdat hij alles onder controle heeft en gewoon, omdat hij dat wil. Totdat Lucille hem overhaalt om tijdens een vaag uitje in het bos een paddotrip te nemen.

Psyche los

Daarna gaat het hartstikke mis met Blank. En presenteert Suter ons een bloedstollend griezelig personage, omdat Blank op bepaalde punten in zijn psyche belandt waar hij niet meer aan kan ontsnappen.

Ongeremd

Blank is nu geen misdadiger zoals in de regel in het genre wordt beschreven, het slag dat gruweldaden pleegt vanwege traumatische gebeurtenissen in hun verleden. Blank is een man bij wie remmingen zijn weggevallen die de mens dat laagje vernis van de beschaving geven. Compassie, mededogen, geweten.

Hij was al niet de meest diepvoelende persoon denkbaar, maar nu is hij een wezen bij wie elke barrière is opgeheven. En dan niet eens als een dier dat doet wat zijn instinct hem ingeeft, maar als mens dat goed en kwaad in zich heeft en daar elke controle over kwijt is.

Impulsieve robot

Suter beschrijft Blank alsof de bijbel hem op de hielen zit. Hij is volstrekt onberekenbaar en onvoorspelbaar geworden, omdat een mens nu eenmaal nooit weet welke kronkels er in zijn geest ronddwalen - kronkels die door de bank genomen door opvoeding en beschaving worden ingetoomd.

En dan hoeft hij niet eens getriggerd te worden door iemand die hem nijdig maakt. Blank is een impulsieve robot die precies doet wat zijn psyche hem opdraagt, en dat zijn geen mensen die je graag op je verjaarsfeestje ziet.

Suter maakt hem nog enger omdat Blank uiterlijk in niets veranderd lijkt te zijn, en hij het redelijk lang vol weet te houden om ongehinderd los te blijven rondlopen alsof hij nog steeds normaal functioneert.

Untergang

Is dit een antidrugs-statement van Suter? Deels, misschien. Maar De donkere zijde van de maan lijkt eerder een thriller waarin Suter zijn inzichten in de zwarte spiegel die elk mens heeft, de vrije teugel geeft.

Dit is een serieus veelgelaagde, psychologische thriller if I ever saw one, en is van hetzelfde niveau als de film Der Untergang waarin Hitler als doorsnee man werd afgeschilderd. Die symboliseerde eveneens dat het kwaad in ons allemaal zit, en mits onder de juiste samenloop der omstandigheden komt dat eruit en dat kwaad kan dan vulkanisch zijn. Fragiel hoor, beschaving.

Uitgeverij Signatuur. Oorspronkelijke titel: Die dunkle Seite des Mondes