Een puissant rijke wapenhandelaar kan zijn winstmarge nog verder opschroeven als er meer vraag is naar zijn handelswaar. Waarom dan de marktvraag niet een handje helpen met een wapenwedloopje?

De Ares Corporation is een van de allergrootste wapenleveranciers ter wereld, en aan het hoofd staat de kouwe kikker Nicolas Creel. Creel is niet meer tevreden over zijn hoge notering op de Forbes-lijst noch over zijn omzet, ondanks de 22 miljard aan persoonlijk vermogen, en daarmee schaart hij zich in het rijtje megalomanen die naar de maan willen reiken.

Hij ensceneert een 'gevaar' waarbij hij de Russen weer in beeld brengt als bloeddorstige natie die zijn tanden staat bij te vijlen, en dankzij een filmpje op internet groeit deze enscenering uit tot een dreigend monster van Vesuviaanse proporties.

Cynisme

Toe maar. Baldacci heeft geen broertje dood aan hoge inzet en hij smeert zijn draadwerk voor deze thriller dan ook in moddervette streken uit. Daarnaast is dit wel een van de meest cynische politieke thrillers die hij op zijn naam heeft staan. Hij snijdt bijna achteloos kolossen van thema's aan over de situatie in Tadzjikistan, de opiumhandel in Afghanistan, de oorlog in Irak en meer van die wantoestanden op het wereldtoneel.

Met een paar zinnen worden vastgelopen catastrofes toegeschreven aan een handjevol puppetmasters die achter de knoppen zitten en bijna gapend armageddons ontketenen omdat ze een nul extra op hun bankrekening willen of gewoon, omdat ze die macht hebben.

Één man, één hoop

Via enkele sleutelpersonages worden deze omvangrijke tragedies teruggebracht naar de mens zelf, en Baldacci voert hiertoe een keur aan karakters op. Spionnen, dubbelspionnen, verraders, megalomanen, graantjemeepikkers, kleerkasten, intriganten, politici, en alles rent over het schaakbord in een hoog tempo waar de vonken van afvliegen. Bloed vloeit, de lijkenteller ratelt, maar in een wereld die alleen nog maar met plakband aan mekaar lijkt te zitten, loopt er zowaar nog een integere vent rond, Shaw.

Eens geheim agent…

Shaw is een geheim agent en met hem valt niet te spotten, maar na een leven vol gevaren wil hij zich nestelen met zijn kersverse verloofde, de hyperintelligente Anna Fischer. Jaar in jaar uit heeft hij de dood in de ogen gekeken met levensgevaarlijke operaties in het kwadraat, en de man is aan rust toe. Rust? Terwijl de wereldvrede bewaakt moet worden?

Zijn aanstaande zal haar geliefde voorlopig moeten delen met Grotere Zaken voordat ze in een wolk van witte tule 'Yes, I Do' kan zeggen. De Maand van het Spannende Boek moet immers opgesausd worden met een stevige thriller, niet met romantisch gebeier.

Mokum!

En een niet te vergeten voetnoot is dat Shaw warempel nog even rondloopt in Amsterdam voor een deal met vileine lui. Baldacci schildert ons af als de langste mensen van de wereld met een hoge algemene ontwikkeling en Mokum is prachtig. We worden behoorlijk bewierookt, op de kwaliteit van het smerige grachtenwater na. 'Speelt in Amsterdam' staat met een enthousiaste gele sticker op de kaft. Geinig.

A.W. Bruna Uitgevers.

Oorspronkelijke titel: The Whole Truth