There's something rotten in de state of Denmark. In dit geval het lijk van een jonge vrouw, en de raadselachtige omstandigheden rondom haar dood houden een intrigerend detectiveteam aan het werk.

Deze literaire thriller is het debuut van de Deense schrijfster Inger Wolf, die in 2000 de roman Sidespring schreef. Zwarte nazomer is geen gepolijste thriller, er zitten wat kleine haken en ogen aan de plot, maar toch weet zij een aantal intrigerende personages neer te zetten.

De karakters zijn altijd van doorslaggevende waarde in een literaire thriller, en degenen die Wolf hier heeft geïntroduceerd verdienen zeker een vervolg.

Geen orakel

Het zijn warempel overwegend jonge mensen, die nu eens geen bedaard wijs orakel hebben om op terug te vallen. Zo is daar bijvoorbeeld de half-Kroatische Daniel Trokic, een in zichzelf gekeerde vrijgezel die glimpen van zijn geschonden verleden prijsgeeft dat op zich al de belofte inhoudt voor een hoofdrol in de Wolfs volgende thriller.

Trokic wordt op de zaak gezet van Anna Kiehl, een alleenstaande moeder annex studente antropologie. Samen met IT-specialist Lisa Kornelius, ook al zo'n introvert type (en een pietsje gemodelleerd naar die onnavolgbare Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie) gaan zij hun detectiveding doen.

Eros

De computer van het slachtoffer wordt nageplozen door Lisa, en vandaar leidt het spoor naar een oude collega van Kiehl die ook al verdwenen is. Trokic klopt aan alle deuren van vrienden, bekenden en mogelijke getuigen, en daarbij weet Wolf erg adequaat de suggestie te wekken dat mensen in Kiehls omgeving minder prijsgeven dan een doorsnee onschuldige zou doen.

Ze goochelt daarbij zelfs met vleugjes erotiek die in de lucht komen te hangen als rookgordijnen in een schrijverscafé, en ze overtuigt beslist op punten waar verrassende karakterontwikkelingen tot de ontknoping leiden.

Koppelingen

Zwarte nazomer is een ambitieus debuut waarin Wolf veelal geslaagde pogingen doet om de privélevens van de detectives te koppelen aan de moordzaak. Dat is in dit genre een beproefde formule voor het oppompen van de spanning en de gelaagdheid van het verhaal.

Qua detectivewerk trapt Wolf echter hier en daar open deuren in en zijn er ook een paar 'gemak dient de mens, vooral de auteur'-toevalligheden, maar al met al is Zwarte nazomer een boeiend boek met een treffende sfeertekening van het Deense land. Met zelfs wat mild rebelse streken waar de Denen zich onlangs mee op de kaart hebben gezet. Wolf heeft zich met deze thriller in het bovenste segment van de middenklasse weten te plaatsen, en Trokic mag zeker terugkomen.

Uitgeverij Ambo|Anthos. Oorspronkelijke titel: Sort Sensommer.