Pakkende thriller beslaat één gruwelijke nacht in het leven van een 10-jarig jongetje wiens wereld volledig op zijn kop wordt gezet door een kidnapper.

Als de jonge Leonardo zijn vader roept om hem te helpen uit bad te komen, krijgt hij geen antwoord. Uit de vele overwegingen van het kereltje die daarop volgen, is al op te maken dat dit geen gewoon kind is.

Intelligent maar lichtelijk autistisch aangelegd, met al die gedachten over gehoorzaamheid, orde, eigen keuzes en conclusies. Als hij later de kamer binnenloopt van hun afgelegen villa, treft hij zijn vader geboeid aan op de grond die in de macht is van een gewapende indringer.

Waarheid aan scherven

Tot halverwege De Nacht van de Waarheid besteedt Antoni hoofdstuk na hoofdstuk over alle ontsnappingspogingen die de kleine Leonardo onderneemt. Het hulpeloze jongetje blijkt een stuk minder hulpeloos te zijn onder deze extreme omstandigheden. Maar naarmate de klok tikt, blijkt de ostentatieve waarheid (slechte man houdt lieve pa in gijzeling) stukje bij beetje aan duigen te vallen. Leonardo krijgt langzaam maar zeker de ene na de andere aanwijzing dat er hier veel meer aan de hand is dan wat op het eerste oog aan de hand lijkt te zijn.

Peter Pan

Dat gedeelte van deze literaire thriller gaat Antoni uitstekend af. Met trage penseelstreken schildert hij een beeld van een doodsbenauwd jongetje dat uiteindelijk niet meer weet voor wie hij nou precies bang moet zijn, en hij verweeft er zelfs een losjes op Barry's Peter Pan gebaseerde subplot in. Maar met de ontknoping gaat Antoni een stuk minder subtiel aan de slag. Hij duikt eenvoudigweg terug in de tijd en omschrijft zonder enige plichtplegingen welk verleden de twee mannen hebben waardoor zij nu in deze claustrofobische situatie terecht zijn gekomen.

Zevenmijlslaarzen

Het is een lompe, obligate wending in dit verhaal dat tot halverwege zo fraai mysterieus gestileerd was, met al die hints, die twijfels, de verwijzingen naar Peter Pan, de dromerige gedachten en vertederende moed van de jonge Leonardo. Antoni switcht naar een grote stappen gauw thuis-verhaal waar beslist een lijvige en meeslepende thriller in had gezeten als hij die ontknoping op dezelfde manier had aangepakt als de eerste helft van het boek. Als een kok die zijn zorgvuldig eigengemaakte pasta bederft met een kant-en-klare pot bolognaisesaus. Nog een keer overdoen, Antoni.

Uitgeverij Anthos.
Oorspronkelijke titel: La Notte di Peter Pan.