Een huurmoordenaar verkloot zijn laatste opdracht en wordt daarmee zelf doelwit. Een thriller uit de reeks met John Rain.

John Rain versjteerde zijn laatste opdracht uit medeleven. De afrekening van zijn doelwit in Manilla moest op een natuurlijke dood lijken, en daartoe kwam hij iets te dicht bij zijn 'mark' en keek op het moment suprème in de onschuldige grote kinderogen van het zoontje. En taf, daar sloeg het geweten toe en besmette Rain zijn eigen blazoen. In de verwarring ontstaat een janboel van jewelste met bloederige lijken, die wereldwijd de aandacht trekt van diverse geheime diensten.

Exotisch voorland

Rain is een huurmoordenaar van Aziatische afkomst, die ooit iets moois had met een agente van de Mossad - hetgeen ook al een zwak punt is. Het is al het tweede signaal dat deze killer een hart heeft zitten op de plek waar je voor dat beroep eigenlijk maar beter een vacuüm kan hebben. Want zoiets leidt uiteraard tot problemen. Rain valt terug op wat cultureel erfgoed dat zo veel behelst als katsujinken, het zwaard der gerechtigheid, of stesuninto, het zwaard der gerechtigheid. Ja ja, met zulke voorvaderen heb je nog eens de keuze uit wijze lessen met exotische namen.

Buddy-actie

Wat dan volgt, is een vrij doorsnee verhaal over een kat met vele muizen, en bovendien is Rain van zijn gebruikelijke lone ranger pad afgeweken. In zijn kielzog is een levensgrote Texaan met bijdehante grapjes en mokervuisten, en met deze alom aanwezige handlanger ontstaat er een geijkt buddy-movie concept waarin Rain niet langer zijn gebruikelijke zelf kan zijn. De schrijfstijl is ook wat stijfjes, en zijn er lange reflectieve passages waardoor de dynamo van het verhaal los trilt. Het blijft lastig als koudbloedige moordenaars opeens gewetensprincipes ontwikkelen en verzoet worden door knappe geheim agentes, al hebben ze een pistool in hun handtasje.

A.W. Bruna Uitgevers
Oorspronkelijke titel: Killing Rain