HAARLEM - In Haarlem is vrijdag het 25 miljoenste Boekenweekgeschenk over de toonbank gegaan sinds de invoering ervan, in 1932. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vrijdag bekendgemaakt.

Het geschenk wordt gegeven bij aankoop van een Nederlandstalige titel. Dit jaar is het thema van de Boekenweek: Van Oude menschen....De derde leeftijd en de letteren.

Het geschenk is bij deze editie van de hand van Bernlef en heet De Pianoman. De boekverkopers sloegen dit jaar 960.000 exemplaren in.

Klanten

Het allereerste geschenk werd vervaardigd door drie auteurs (A. Van Dishoeck, C. Veth en C. Kelk) en verscheen in een oplage van 32.000. Het werd cadeau gedaan aan 'goede klanten' van de boekhandel als zij minstens twee gulden vijftig spendeerden aan Nederlandstalige boeken.

Het geschenk wordt altijd geschreven door Nederlandse auteurs. Salman Rushdie vormde in 2001 een uitzondering op die regel.

Geslaagd

Volgens het CPNB zullen zaterdag, op de laatste dag van de boekenweek 2008, ongeveer 950.000 mensen een boekwinkel hebben bezocht. Volgens de stichting is het een 'zeer geslaagde' editie, ondanks het slechte weer. Het Boekenweekessay, van Renate Dorrestein, is nagenoeg uitverkocht.

Ook zullen zaterdag veel boekwinkels door hun voorraad van het Boekenweekgeschenk heen zijn. Er is veel belangstelling voor romans van Nederlandse auteurs.