Raider of the Lost Ark Tudor Parfitt jaagt op de Ark, en niet als sprookje. Hij trekt echt zijn wandelschoenen aan en hopla, de ontdekkingsreiziger uit de 21stee eeuw kan op expeditie.

In De Ark des Verbonds vind je geen geheime genootschappen, Orde der Rozenkruisers of Illuminatie-onzin. De Ark van het Verbond is een non-fictie verslag van de speurtocht naar de verdwenen Ark van het Verbond.

En al is de auteur af en toe een zeurpiet - wat hij gemeen heeft met zijn stoere evenknie Indiana Jones is dat hij gruwt van slangen.

En Parfitt gaat ook een stuk degelijker te werk. Hij bestudeert eeuwenoude geschriften en brengt alle aanwijzingen in kaart die hem naar de Ark kunnen leiden.

Dat uitpluizen van oude documenten is een stuk leuker om te doen dan om te lezen, maar gelukkig verlaat Parfitt op een gegeven moment zijn studeerkamer om zijn expeditiereis te ondernemen. Vanaf daar krijgt het verhaal de wind onder de vleugels.

Besneden peniskokers

De speurtocht voert hem door het Midden Oosten en kriskras door heel Afrika, tot zelfs naar Papoea-Nieuw-Guinea waar een stam woont, de Gogodala, die claimt van de Israëlieten af te stammen. Tot voor kort waren ze kannibalen, nu eten ze kosjer.

Het is de vraag of Parfitt beseft hoe onbedoeld grappig hij hier is, maar het antwoord lijkt ontkennend. De man is bloedserieus en heeft het bovendien te druk met zijn slangenfobie, in dat gebied waar de allergiftigste slangen ter wereld kronkelen.

De stam beschouwt hem als de Messias, want ze hopen dat hij hen meeneemt naar Israël waar het een stuk beter toeven is.

Doorzetter

Het is een van de vergeefse expedities, maar Parfitt geeft niet op, al komt hij onderweg ook aardig wat oplichters tegen.

Waarom hij die Ark zo graag wil, is terug te vinden in de naam - Des Verbonds. Parfitt hoopt dat met de ontdekking van de Ark de strijdende volkeren van de drie grote monotheïsmes met elkaar verbonden zou kunnen worden. Toe maar. Niettemin is het nog altijd een nobeler streven dan je naam ergens in goud gegraveerd willen zien of 6 extra nullen op je bankrekening.

Stijl

Het verhaal is vlot geschreven en die souplesse is in de vertaling keurig overeind gebleven. De Ark des Verbonds leest als een trein en is natuurlijk ook stukken interessanter om te lezen dan die bij mekaar verzonnen ho-hum uit het Dan Brown-genre met vliegveldproza.

Vindt Parfitt de Ark, die naar verluidt met de heilige joodse tempel is verwoest door de Babyloniërs? Ook daar bestaat enige spraakverwarring over, maar het maakt het boek er niet minder boeiend op.

A.W. Bruna Uitgevers.

Oorspronkelijke titel: The Lost Ark of the Covenant.