Nieuwe prachtthriller van Hewson in de Romeinse reeks met zijn drie Italiaanse rechercheurs Costa, Peroni en Falcone.

Naar verluidt lezen Romeinen met plezier de thrillers van Hewson omdat ze hun eigen stad beter leren kennen. Hewson verblijft vaak lange tijd in Italiaanse hoofdstad, en de bijzondere steegjes, espressobars en cafés vinden daarna een fraai beschreven plekje in zijn boeken. Naast de vele historische anekdotes waar hij rijkelijk uit weet te putten.

Sfeervol

Deze sfeervolle beschrijvingen van de oude stad zijn een van de pijlers onder Hewsons oeuvre. Zijn kennis van het Romeinse stratenplan is indrukwekkend, en zo komen de surveillance- of achtervolgingsscènes in de met actie geladen passages spectaculair over. Evenals de uitgebreide privélevens van zijn drie rechercheurs Falcone, Costa en Peroni, die het soms ongenadig voor hun kiezen krijgen van hun aartsvader.

Troubles

Nic Costa bijvoorbeeld heeft een zware periode meegemaakt na het overlijden van zijn vader. Nu hij is getrouwd met de Amerikaanse FBI-agente Emily, gaat hij allesbehalve een rooskleurig huwelijksleven tegemoet.

Romeinse aristocraten kruisen zijn pad, en deze upperclass-nazaten achten zich met hun eeuwenoude, trotse stambomen ver verheven boven god en gebod. Met hun sinistere methodes om plezier te maken, bezorgen ze de recherche en Theresa Lupo, de vaste patholoog, overuren.

Caravaggio

Peroni en Theresa zijn nog steeds een item en dat is Peroni's enige lichtpuntje in zijn gedegradeerde bestaan, sinds hij na een prostitueebezoek een paar strepen verloor. Met Falcone en Costa zit hij op deze complexe zaak waarvoor Hewson zelfs een denkbeeldig schilderij van Caravaggio als leitmotiv opvoert, want ook 's mans kennis van beeldende kunst is werkelijk bedwelmend.

Het schilderij gaat een hoofdrol spelen in de oplossing van meervoudige moordzaak waarvan de daders al bij de recherche bekend zijn. Het probleem is het verzamelen van bewijs alsook de cordons peperdure advocaten die als een Chinese Muur tussen de recherche en de moordenaars staan opgesteld.

Elegante schrijfstijl

De lijken worden bij bosjes opgevist in deze Garden of Evil, de spanning is bloeddrukverhogend, en de elegante schrijfstijl van Hewson maakt deze thriller weer helemaal af. Hewsons speurtochten door de stad leveren ook een groot aantal zijpersonages op, van zakkenrollers op een buslijn tot karakteristieke bartenders in schemerige kroegjes.

Hij doseert de spanning uitstekend en houdt die moeiteloos vast tot aan de ontluisterende ontknoping. De drie rechercheurs maken meer mee dan je ze zou toewensen, maar het maakt hun betrokkenheid des te geloofwaardiger en ook levensecht.

Uitgeverij Nilsson & Lamm