Twee volwassen zussen reconstrueren hun verleden aan de hand van hun herinneringen. Ze hebben niet één foto van hun jeugdjaren.

De twee Catalaanse zusjes Laura en Moira hebben een ander fotografisch verleden dan de meeste mensen. Van hun vader hebben zij geleerd om in hun hoofd alle Kodak-momenten op te slaan, want bij hun thuis kwam er geen camera of fotorolletje aan te pas.

Het waarom is een raadsel dat Fàbregas tot aan het slot overeind houdt en voedt met prikkelende passages, maar dat is niet het enige mysterie.

Aftellen

Laura mist een pink en is dus het meisje met de negen vingers van de titel. Aan het begin. Want door allerlei surreële omstandigheden - tot aan het bijtbeeld Bocca Della Verita in Rome aan toe - verliest ze om de zo veel tijd opnieuw een vinger. Een feit waar ze weinig last van heeft, want met 8 vingers valt ook te leven, of met 7, of met 6, of met 5. Aftellen op je vingers was zelden zo letterlijk.

Gesloten

Fàbregas' verhaal is origineel, maar de afstandelijkheid van de personages, zoals over het verlies van die vingers, houdt het verhaal lang 'gesloten' voor buitenstaanders. Er zijn veel flashbacks naar hun jeugd waar de sleutels liggen voor dat geheimzinnige heden, maar over het hoe en wat blijf je als lezer extreem lang in het ongewisse.

En zo zijn de belevenissen van de twee zussen, zowel in het heden als in het verleden, weliswaar fantasievol beschreven, maar krijgt het geheel toch een gekunsteld ondertoontje.

Fotoverleden

Het verleden vastleggen op foto's is een geliefd thema van de Britse toneelschrijver Stephen Poliakoff, maar die bracht het nog een niveau hoger door geheel onbekende verledens te reconstrueren aan de hand van beeldmateriaal.

Qua verborgen verledens komt Fàbregas een heel eind en haar stilistische vermogen is indrukwekkend, maar ze kan niet heel aannemelijk maken wat zo'n loodzware beproeving is aan veel beelden in je hoofd maar niet in een album. Dat het dictatoriale regime van Franco daar een rol in blijkt te spelen, komt dan toch een beetje uit de lucht gevallen.

Uitgeverij Anthos