Fraai exemplaar in het populair geworden genre van de Scandinavische thriller, met Edwardsons vaste rechercheur Erik Winter wederom aan het roer.

Het is alsof met de Vikingen de Scandinaviërs al hun woeste kruit hebben verschoten. Hun thrillerboeken laten zich in elk geval kenmerken door een kalmte, geduld en vermogen tot afwachten waar je u tegen zegt. Zulks wordt overigens niet verwacht van de lezer. Scandi-thrillers zijn dan wel geen flitsende achtbaanritjes vol seks, bloed en geweld, maar desondanks spannende karakterstudies van wat een mens beweegt tot misdaad.

2 vrouwen op nr. 10

Edwardson heeft met Kamer nr.10 een knappe verteltruc uitgehaald. Want al gebeurt er erg weinig nadat er een jonge dode vrouw is aangetroffen in een goedkoop hotel in kamer nr. 10, het blijft boeiend. Winter herinnert zich namelijk eenzelfde geval - die ene onopgeloste zaak, de achilleshiel van elke rechercheur - in dezelfde kamer nr. 10 achttien jaar terug. Is er een verband, of is er geen verband?

Herhaling

Dat tegen elkaar afstrepen en verbanden zoeken tussen de beide zaken, is de hoofdmoot in Kamer nr. 10. En het schiet gewoon niet op. Winter en zijn collega Halders hebben verder geen enkel aanknopingspunt dan de familie en vrienden van de slachtoffers en twee hotelportiers. Dus moeten ze elke keer dezelfde vragen blijven stellen, in de hoop dat er tóch een sprankje informatie naar boven komt waar ze iets aan zullen hebben. 'Maar dat heb ik u allemaal al verteld,' zeggen de getuigen. Maar Winter knikt geduldig en begint dan weer van voren af aan.

Meditatief

Het wonderlijke is: die uiterst sobere structuur laat Edwardson werken. Kamer nr. 10 is een wondertje van eenvoud waaruit de psychologische diepgang zich laat aflezen uit marginale details. Want ook qua gevoelsleven hanteert Edwardson geen dik uitgesmeerde penseelstreken. Het maakt Kamer nr. 10 tot een bijna meditatieve leeservaring, als een kalme zondag in het park waar zo weinig stoorzenders zijn, dat niets je nog ontgaat.

A.W. Bruna Uitgevers.
Oorspronkelijke titel: