Laurie Maguire - Shakespeare als therapeut

Bij Shakespeare op de sofa. Het werk van de Engelse bard wordt heel contemporain uitgeplozen door Shakespeare-kenner Maguire om als leidraad voor het leven te fungeren.

Bij Shakespeare op de sofa. Het werk van de Engelse bard wordt heel contemporain uitgeplozen door Shakespeare-kenner Maguire om als leidraad voor het leven te fungeren. ****

Het is heel makkelijk te begrijpen waarom dit boek wordt aangeprezen als een aanwinst voor de Oprah-generatie. Alle zaken waar de populairste talkshow-host aller tijden al jarenlang haar uitzendingen mee vult, trekt Maguire op naar literaire hoogtes door de typische Oprah-thema's naast Shakespeare's oeuvre te leggen. En te verklaren, ook dat nog. Liefde, haat, teleurstelling, verbittering, zelfrespect, getroebleerde ouder/kind-relaties zijn van alle tijden dus kwamen ook al in de 16de eeuw voor.

Vrouwenzaken

Maguire kan je precies vertellen waar wij overeenkomsten vertonen met Corolianus' moeder en welke troost wij kunnen putten uit Ophelia's hartzeer om Hamlet. De jaloezie van Othello is niets nieuws onder de zon en wij beleven dagelijks wat de personages uit As You Like It of A Midsummer Night's Dream beleefden. Maguire deelt het boek op in thema's en ontleedt Shakespeare's werk tezamen met hedendaagse pijnpunten.

Dat gaat heel lang goed, totdat je ontdekt dat Maguire het op Oprah & Shakespeare houdt. Nu ligt de kern van de machtsverhouding wel voornamelijk in het gezin, dat de oorsprong is van onze hele sociale constellatie, maar ergens doet Maguire Shakespeare geen recht door zich voornamelijk te richten op 'vrouwenzaken'. Shakespeare bezat immers een onnavolgbare neus voor het politieke steekspel en de machtsverhoudingen aan de top, waar nog andere oorlogen woedden dan die van het positief denken en zelfrespect na een verbroken relatie.

Eigen agenda

En dan heb je nog het 'gevaar' dat bij interpretaties op de loer ligt, hoe kundig Maguire ze ook presenteert. Wie vanuit zijn eigen agenda vertrekt, laat een en ander braak liggen. Ben je bijvoorbeeld vooral gespitst op de 'mannenzaken' uit Shakespeare's werk, dan vang je bot. Maguire is af en toe wel erg stellig in haar beweringen, en ze had wat lucht kunnen laten voor meer perspectieven. Het werk van de bard is zo rijk en veelzijdig, dat hij al eeuwenlang stof biedt voor de meest uiteenlopende opvoeringen.

Binnenkort worden er bijvoorbeeld tegelijkertijd 2 King Lears opgevoerd die elkaar geenszins bijten. Integendeel; King Lear-vertolker Rik van Uffelen zei hierover in een interview met NRC Handelsblad dat het stuk wel ruimte bood voor vijf of zes Lears tegelijk. En hoeveel Hamlets hebben we al kunnen zien. Met zoveel nuances op tafel gaan de absolute kernwaarden van Maguire wel spitsroeden lopen. Degene die Maguires boek op zelfhulpniveau leest, zal daar niet over vallen - al is er natuurlijk geen prachtiger alternatief dat Shakespeare zelf lezen en beleven. En daar zou Maguire wel eens een fraaie prikkel voor kunnen geven.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam.


Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie