Private Views - Architectural Design

Prachtig geïllustreerd koffietafelboek met fotoreportages en begeleidende teksten van de mooiste stulpjes van beroemdheden. Dit is een uitgave van het magazine Architectural Digest.

Private Views is als een decente uitvoering van MTV's The Crib, waarin een springerige presentator rondsprong tegen de opulente decors van succesvolle zangeresjes en boze rappers. Private Views is een boek om in weldadige rust doorheen te bladeren en inspiratie op te doen voor de eigen verbouwing, alhoewel in vereenvoudigde vorm. Het is als de extravaganza op de catwalks die later in een simpeler uitvoering aan de rekken in kledingwinkels hangen.

Goede smaak

De residenties van de celebrities uit Private Views zijn evenwel niet zo heel extravagant. Helemaal niet eigenlijk. De huizen van Ralph Lauren, David Bowie, Georgio Armani en vele anderen zijn een toonbeeld van goede smaak. En het is makkelijk te zien waarom niet zomaar elke beroemdheid is benaderd voor dit boek: Private Views is een selecte dwarsdoorsnede van uiteenlopende stijlen en trends op het gebied van interieur.

Zo is daar de zeer traditionele weelde van de privé-vertrekken van Czar Nicholas en Alexandra, die specifiek zijn opgenomen in dit fotoboek voor de archetypische stijl. Neo-barok of neo-chique zou je het huis (nou ja, huis) van Ralph Lauren kunnen noemen, dat in Bedford, New York is gelegen. Opmerkelijk traditioneel voor zo'n trendy designer, wiens werkkamer veel wegheeft van een dure suite in de Four Seasons.

Muggen

David Bowies optrekje op het Caribische eiland Mustique (maar hij zal wel een afdoende middeltje tegen de muggen hebben) is een pracht van Indonesische sferen. Ook Princess Margaret en Mick Jagger hebben daar een huis, maar het Balinese interieur van Bowie met gebeeldhouwde veranda's Sumbawa-stijl is een toonbeeld van Zen en mocht door voor de Private Views.

Opmerkelijk is een ranch die je het beste kan omschrijven als het onderkomen van een extremistische cowboy. Die staat in - waar anders - Utah en zou het erfgoed van Jesse James kunnen zijn als die na een lucratieve treinroof zijn geld in zijn hut had gestoken. Heel anders weer - ik zei al hoe eclectisch dit fotoboek is - zijn de semi-Griekse/semi-Gaudi-achtige witgepleisterde gipsvormen van de kunstenaar Carlos Páez Vilaró, die zelf voortdurend zijn huis blijft veranderen en ombouwen als Isabel Allende's Huis van de Geesten.

Mythetuin

Het blokkige Mondriaan-huis van Preston T. Philips op Long Island moet je smaak zijn: alles hoekig en vierkant; dan zijn de grilliger vormen van het buitengewoon originele huis van Niki de Saint Phalle in Toscane veel warmer. Zeer Gaudi en heel speels met mozaïeken en een mythologische tuin.

Er staan in totaal dertig woningen in dit boek, dat door de onderwerpkeuze eerder kunstboek is dan een protserig uithangbord voor kapitale onderkomens. Hoe verschillend de woningen ook zijn, de lijm van de thematiek is dat deze residenties toch wel 'huiselijk' genoemd kunnen worden. Deze mensen hebben hun inrichting voor zichzelf gekozen en niet om indruk te maken op de buitenwacht: dat is duidelijk te zien. Ook heel fraai is de fotografie van de tuinen, de buitenlocaties en de omgeving, met als verbijsterende uitschieter het rotsachtig buitenterras van 'A Home in Malibu' van designer Michael Taylor met een woest uitzicht op de oceaan. Die is terecht de coverfoto geworden.

Importeur: Nilsson & Lamm.


Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie