Deense thriller met een wiskundig genie als hoofdpersoon. Het levert een intrigerend verhaal op van een hyperintelligente, wat maffe excentriekeling die tegen wil en dank detective moet spelen

Onderzoeksjournaliste Mai-Brit heeft van haar uitgeverij de opdracht gekregen het leven van Isaac Newton te onderzoeken. Newton (1643 - 1727) stond bekend als een zonderlinge wetenschapper, maar minder bekend waren zijn alchemistische praktijken - waar indertijd een verbod op stond. Newton had evenwel meer geheimen die Mai-Brit over hem ontdekt, en wel van dergelijke proporties dat zij op een kwade dag op een terras in Parijs zichzelf door het hoofd schiet.

Luchtje

De nabestaanden, haar man Frik-Erik en haar twee kinderen, zijn in shock. Mai-Brits ex-vriend echter, Even Vik, neemt geen genoegen met haar afscheidsbrief. Zij was immers gelukkig getrouwd, verzot op haar kinderen, en ze had net een geweldige droombaan gekregen. Mai-Brit was er ook het type niet naar om zelfmoord te plegen.

De wetenschapper in Even vermoedt dat er veel meer aan de hand is, en na één bezoekje aan de Parijse politie wordt dat vermoeden bevestigd. Hij bijt zich in de zaak vast en stuit als in een oriëntatierit op de vele gecodeerde sporen die Mai-Brit bij leven voor hem heeft uitgezet. Want jawel, Even was blijkbaar nog niet uit haar gedachten verdwenen, zoals we uit flashbacks van Mai-Brit leren.

Existentieel kompas

Het is even wennen, zo'n hoofdpersoon als Even. Temeer daar Aust hem heel dicht op de huid zit. Even is een complexe kerel die steeds intrigerender wordt naarmate het verhaal vordert. Hij betrekt alles voortdurend op cijfers en getallen, en hij heeft in lichte mate last van dwangmatige handelingen waarmee hij de natuurwetten - ondermeer van Newton - tracht te bestrijden. Zijn complexiteit bestaat eruit dat hij een buitengewoon traumatiserende jeugd heeft gehad, en cijfers en berekeningen gebruikt als existentieel kompas terwijl hij tegelijkertijd tracht bepaalde natuurwetten te trotseren.

Newtons strapatsen

Voilá, met Even Vik hebben we een van de verrassendste, boeiendste protagonisten van dit jaar uit de misdaadliteratuur te pakken. Een man die laveert tussen absolute cijfers en abstracte filosofie als tussen Scylla en Charybdis. En dan verweeft Aust ook nog eens heel kundig Isaac Newton in het verhaal, wiens strapatsen hij met flashbacks presenteert.

De Onzichtbare Broeders biedt een interessante parade van Newton-anekdoten en formules, priemgetallen en differentiaalrekeningen uit zowel het heden als het verleden. Waarbij ook het religieuze aspect niet wordt overgeslagen. Aust weet het kraken van codes en oude broederschappen in elk geval in veel intelligenter context te plaatsen dan zijn rivalen in dit genre. En dat is tegenwoordig toch wel een prestatie, op dat overbevolkte gebied van codes en genootschappen.

Uitgeverij Signature.