Wetenschappelijk onderbouwd verslag van een klimtocht vol filosofische bespiegelingen.

Frank Westerman schrijft bijzondere boeken: onder meer 'De Graanrepubliek' en 'Ingenieurs van de Ziel'. Zijn vorige boek 'El negro en ik' ontving in 2005 de 'Gouden Uil' literatuurprijs. De jury verwoordde het destijds als volgt: "Het is een verre reis waarin de auteur niets of niemand ontziet, ook zichzelf niet.

Het is een moedig boek." 'El negro' is een onorthodoxe reisreportage over ras, cultuur en identiteit, gecentreerd om een opgezette Afrikaanse man in een Spaans museum. Westermans nieuwste boek 'Ararat' zet deze lijn duidelijk voort en is een minstens even boeiend verhaal geworden.

Waar is de Almachtige?

De aanleiding van deze reis was dat Westerman zich afvroeg hoe de Nederlands hervormde God uit zijn jeugd in Assen zich verhield tot zijn huidige denkbeelden: "Waar is de God van mijn kinderbijbel? Wie of wat heeft Zijn plaats ingenomen? Wat betekent de zondvloedmythe?" Op zoek naar antwoorden besluit hij letterlijk en figuurlijk de Turkse berg Ararat te beklimmen. Hierop zou ooit de ark van Noach zijn gestrand.

Geloven en weten

Ararat is een bont geheel geworden van aan de ene kant een traditioneel reisverhaal compleet met onderhandelingen met lokale berggidsen, bebaarde monniken, en blaren. Aan de andere kant is het doorspekt met een grondige geologische kennis en een hele reeks van filosofische overpeinzingen, actuele politiek, geschiedenis, mythologie en literatuur.

Je zou kunnen zeggen dat Westerman er in is geslaagd een boek te schrijven dat balanceert op de dunne scheidslijn tussen godsdienst en wetenschap, waarin hij uiteindelijk meer op zoek gaat naar zichzelf dan naar de God uit zijn jeugd. Zoals hij zelf schrijft is dit "een boek over geloven en weten, over religie en wetenschap, met als middelpunt de Ararat".

Ik kan niet anders dan iedereen dit boek aanraden. Neem het mee op vakantie, leg het op je nachtkastje, sluit je ermee op op het toilet en neem het mee in de trein. Maar een waarschuwing is op zijn plaats: probeer het maar eens weg te leggen…

Uitgeverij Atlas.