Hij is er! De nieuwe van het schrijversechtpaar Nicci & French, die met 8 succesvolle thrillers op hun naam geen verdere introductie behoeven. Hun vaste thema – belaagde jonge vrouwen – ook niet.

Het moet gezegd: Nicci French is (zijn) buitengewoon creatief met het invullen van hun handelsmerk: jonge vrouwen die het soort aandacht krijgen waar ze niet op zitten te wachten.

Meestal van gestoorde lui die een extreem talent hebben hun psychotische aard te verhullen voor de buitenwereld – want die gemankeerde tic is geheel en al gereserveerd voor de belegerde dames. In Until It’s Over valt deze dubieuze eer ten deel aan Astrid Bell.

Astrid Bell is de personificatie van dat andere sterke handelsmerk van Nicci French: een op het eerste gezicht doodgewone meid met doodgewone vrienden wier leven verandert in een nachtmerrie mits ze zelf actie onderneemt.

Sneeuwbal

Astrid is fietskoerier in Londen, en hokt met 6 andere meer of minder geslaagde jonge mensen in een groot huis in een gribusbuurt. Het huis is van Miles, Astrids ex. De overigen zijn Dario, Mick, Owen, Pippa en Davy, die allen als vanzelf in dit huishouden terecht zijn gekomen.

Ze kunnen redelijk tot goed met elkaar opschieten, drinken biertjes samen, roken jointjes en picknicken in het park. Geen vuiltje aan de lucht, totdat 2 gebeurtenissen een sneeuwbaleffect op dit bijeengeraapte zootje krijgen.

Ongelukje

De ene lijkt een zijdelings incident. Als Astrid op een dag op haar fiets haar straat in komt racen, beukt ze met een rotvaart tegen het portier van de auto die een buurvrouw nét per ongeluk opendeed.

Astrid komt met een paar builen en de schrik vrij, maar enkele dagen later wordt het lijk van dezelfde buurvrouw aangetroffen. Drie weken later moet Astrid een pakje afleveren bij een huis in een chique wijk, en ze treft de opdrachtgeefster morsdood aan. Vermoord.

Met twee lijken in haar directe omgeving, bevindt Astrid zich plots in het centrum van aandacht van de recherche, het journaille, particuliere sensatiebakken en privé-detectives.

Neo-con

De tweede knuppel in het hoenderhok is Leah, Miles’ nieuwe vriendin. De koele ijskoningin wil dat iedereen z’n biezen pakt zodat zij samen met Miles het rijk alleen heeft. Niet alleen zien de zeven bewoners dat aan hun Friends-achtige levensstijl een einde moet komen.

Leah ontpopt zich als een soort van moralistische neo-con die hun laissez-faire leventje aan de kaak stelt, en zulke existentialistische gewetensvragen hadden ze met hun losse samenlevingsverband en een jointje op z’n tijd net zo handig weten te vermijden.

De derde

Er is derhalve heel wat coming-of-age gaande in Until It’s Over, maar de heftigste crisis bereikt Astrid. Want er valt een derde dode in haar naaste omgeving, zodat toeval verder kan worden uitgesloten.

Maar voordat Astrids drama haar leven compleet kan ontwortelen, switcht het vertelperspectief naar de belager. Opgedist in de ik-vorm met dezelfde casual tussen-neus-en-lippen stijl als de eerste helft van het boek.

Slachtoffers zijn doodgewone mensen, daders kunnen net zo doodgewoon zijn, zonder goddelijke opdrachten, satanische kelderrituelen of stemmetjes in het hoofd. Ergens knapt een draadje, en in de gewone man neemt het kruitvat de teugels over.

Listig

Until It’s Over is een listige, psychologische thriller. Nicci French schrijft als met een vergrootglas en stipt dingen aan die iedereen ontgaan; subtiel, bedreigend, met donkere schaduwen in de hoek die omineus worden onder hun pen.

En met een onderliggende boodschap die onheilspellender wordt naarmate het verhaal vordert: men heeft geen grip op het eigen leven, noch op dat van een ander. Met een huis vol mensen en zoveel personages wordt die boodschap des te duidelijker.

Ieder doet zijn ding, stopt voor rode verkeerslichten en sluit ’s nachts de deur af; wat meer kun je doen om je veilig te voelen? Jezelf van iedereen afzonderen in een sterk beveiligd fort om aan elke vorm van onheil te ontkomen, is iets voor paranoia gekken. Als je gewoon je leven leeft kun je de lotto winnen, maar je kunt ook pech hebben en belanden tussen psycho’s in een thriller van Nicci French.

Uitgeverij Penguin.