Heden en verleden zijn in deze sterke thriller met elkaar verweven via een kostbare goudvoorraad uit de oudheid, die boeven van nu in handen proberen te krijgen.

Goud is de link tussen heden en verleden, en zorgt ook tweeduizend jaar later weer voor commotie, doden en misdaad. Het goud behoorde een mythische figuur toe, ene Cira, een kranige slavin die geschriften heeft nagelaten waar het goud te vinden is. De tweede link tussen toen en nu in deze fraai geconstrueerde thriller, is de even kranige Jane McGuire.

Ze is opgegroeid op straat waar ze haar nagels en tanden heeft bijgevijld, en heeft zich na een liefdevolle adoptie kunnen omtoveren tot intelligente, zelfbewuste, jonge vrouw die niet voor een kleintje is vervaard.

Spit an image

Jane schijnt het sprekende evenbeeld te zijn van Cira, van wie een gaaf beeld voorhanden is. Als haar jeugdvriend Mike wordt vermoord tijdens een poging om haar te ontvoeren, zweert ze wraak. Kort daarop belandt ze in kringen van internationale terreur, spionage, criminaliteit en corruptie. Johansen houdt haar personage bewonderenswaardig én geloofwaardig overeind te midden van dit misdadige armageddon.

Maverick

Jane is niet de enige interessante persoon in De Opgraving. Trevor, een maverick die opereert in de periferie van de overheid, heeft de hots voor Jane en probeert haar buiten schot te houden. Maar Jane, vastberaden Mike sdood te wreken, laat zich niet buitenspel zetten, en belandt op een Schots kasteel dat dienst doet als het zenuwcentrum rondom Cira en het goud.

Het is een setting waar een beetje filmregisseur een fabuleus decor aan zou hebben. Want de kasteelheer is een bijna berooide erfgenaam die ook wel een centje kan gebruiken. En in zijn kielzog zit een enigmatische jonge knul die is ontsnapt aan de hersenspoelende, snode plannen van het überbrein dat coute que coute Cira's goud wil hebben.

Terreur

Dit meesterbrein met sektarische trekjes, ene Reilly, heeft mannetjes in dienst die ook weer hun eigen agenda hebben. Terreur staat bijvoorbeeld hoog op hun lijstje. Zij proberen de jongen die Trevor heeft ingehuurd om Cira's geschriften te vertalen, met een misselijkmakende actie tot stoppen te brengen. En hier laat Johansen wederom haar psychologische talenten zien omdat deze Mario weer heel anders reageert dan zijn kwelgeesten verwachtten.

Interessant

De Opgraving zit vol met zulke interessante metamorfoses. Johansens proza is beeldend genoeg om het verhaal als een film te laten afspelen, maar het is maar de vraag of die psychologische subtiliteiten zich filmisch zouden laten vertalen. Wat net iets te vet op het doek zou uitvallen, pakt in De Opgraving juist meeslepend goed uit.

Ook is deze thriller op zich weer een verrassende opvolger van haar vorige, de Klopjacht, daat Jane de adoptiedochter is van het vorige hoofdpersonage Eve Duncan. Interessante vrouwen, interessante schrijfster.

Uitgeverij Sijthoff.