Vijftiende boek van Rankin met zijn vaste personage inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Vanwege een obstinate bui wordt Rebus op een cold case gezet, vandaar de titel.

Voor wie lazarus alleen kent als strompelend uit een kroeg komen: Lazarus is een bijbelse figuur die door Jezus tot leven werd gewekt. De titel slaat op de cold case, omdat Rebus tezamen met een stel andere obstinate rechercheurs een lesje wordt geleerd in discipline.

Nadat Rebus een beker koffie naar zijn meerdere heeft gesmeten, moet hij met deze Wild Bunch een heropvoeding krijgen - een soort anger management - op de politieschool Tulliallan. De oorspronkelijke titel luidt 'Resurrection Men', en betreft daarmee dus ook deze ongezeglijke rechercheurs die herkneed moeten worden tot gedisciplineerde mensen met teamspirit.

Mijlpaal

Daarmee heeft Rankin een nieuwe mijlpaal gecreëerd voor zijn immer eigenwijze Rebus. Die niet meer zijn eigen gang kan gaan maar als een kleuter - zo ervaart hij - terug naar de schoolbanken wordt gestuurd. Ga d'r maar aanstaan, als je met vernuft, doorzettingsvermogen en inzicht talloze moordzaken (over veertien boeken verspreid) hebt opgelost.

Deze ontwikkelingen zijn net zo boeiend als de moordzaken zelf. Het betreft een case die Rebus indertijd zelf heeft moeten afsluiten zonder bevredigend einde, de moord op onderwereldboss Rico Lomax. Diens plek in de hiërarchie is inmiddels ingenomen door een nieuwe ster aan het gangsterfirmament, en de boef dirigeert Rebus' cynisme tot het uiterste.

Mavericks

Zo'n precaire zaak aan te moeten pakken met een Wild Bunch is geen sinecure. Het zijn mensen die gebrand zijn op het redden van hun carrière, en ze zitten op Tulliallan om diverse redenen.

Omdat ze geen autoriteit accepteerden, de verkeerde beslissingen namen, of anderen niet in vertrouwen konden nemen. Het laat zich raden dat het in deze smeltkroes van mavericks steeds heftiger gaan borrelen, temeer daar teamwork een eerste vereiste is in een gecompliceerde politiezaak.

Weefgetouw

De zaak is nog complexer omdat Rebus een undercover job moet uitvoeren. Inderdaad, Rankin heeft het zichzelf noch de lezer gemakkelijk gemaakt met zijn ingenieuze Lazarus-plot. Maar wat een schrijver is hij. De draadjes fladderen aanvankelijk als in een op hol geslagen weefgetouw, en Rankin staat er met een schaar naast om nog meer los te knippen.

Totdat hij zijn protagonist Rebus uiteindelijk plaats laat nemen om alles in het gareel te krijgen. Lazarus is een verrassend goed boek, met humor - van Rebus zelf natuurlijk - die ondanks het grauwe onderwereldklimaat van Edinburgh voortdurend de zon oproept, nog afgezien van Rankins onuitputtelijke kennis van Schotland voor de couleur locale. Gelukkig is Rankin nog altijd een jonkie, en lijkt hij nog lang niet uitgeschreven. Wat een verhalen heeft die man in zijn pen.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
Oorspronkelijke titel: Resurrection Men.