Dit is Hewson's derde thriller met de Italiaanse detectives Falcone, Costa en Peroni. Tijdens hun speurtocht in Rome naar een seriemoordenaar wordt hen de voet dwarsgezet door de Amerikaanse FBI.

Met een Blitzkrieg marketing-offensief, de suggestieve titel en een boekomslag waarop een afbeelding van een oude Romeinse tempel, mikt de uitgever op het succes van De Da Vinci Code.

Jammer dat al die lollapalooza nodig is, want Hewson's thriller is verreweg superieur aan die overschatte Da Vinci Code - al zal ik hier wel commentaar op krijgen (maar graag pas na het lezen van De Pantheon Getuige).

Vetruviaanse Vinci

De drie detectives vinden in het Pantheon, in het hart van het historische Rome, het lijk van een vrouw, met een rituele inkerving in haar rug die lijkt op de Vetruviaanse tekening van Da Vinci.

Voordat Romeinse forensics een onderzoek kan doen, stormt de FBI binnen en eist het lijk op. Het slachtoffer blijkt een van de velen met eenzelfde rugmutilatie, en de dader is de FBI al jaren te slim af.

Politiek pamflet

Dat Vetruviaanse teken mag dan de suggestie wekken van historische genootschappen en mystiek religieuze achtergronden, vergeet het: Hewson heeft een veel intelligenter plot in zijn pen zitten. Oh ja, de geschiedenis van het Pantheon en Hadrianus heeft hij kunstig in het verhaal verweven, maar hij heeft zijn verhaal in een veel realistischer context geplaatst dan met oude geschriften en complotten.

Zowel actuele internationale oorlogspolitiek speelt een (grote) rol - waartegen Hewson een scherp kritisch standpunt inneemt - als de gecorrumpeerde verhoudingen binnen de Italiaanse wetshiërarchie. Zonder iets weg te willen geven van de spanning, blijkt de jacht op de seriemoordenaar geen verbeten speurtocht naar een moordlustige psycho, maar een doofpotaffaire waarbij veel bebloede handen wanhopig de deksel op de beerput trachten te houden.

Romeinse habitat

Daarbij is niet gerekend op de vasthoudendheid van Falcone, Costa en Peroni. Prachtig uitgewerkte personages, en zeker tijdens hun confrontaties met de onbehouwen FBI-agent Leapman die door Rome rondbanjert als een olifant in een porseleinkast.

Zelfs cultuurverschillen en botsend haantjesgedrag heeft Hewson haarfijn genageld, en om dit bloedspannende boek te vervolmaken zien we ook de Italianen veelvuldig in hun habitat met de talrijke Romeinse Piazzas, de espresso's in cafées en aan de pasta. Bellissimo.

Uitgeverij De Fontein
Oorspronkelijke titel: The Sacred Cut - David Hewson.