Literaire thriller van het schrijversechtpaar dat a la Nicci French publiceert onder het pseudoniem Ingrid Black, met het lesbische speurdersduo Saxon en Grace.

Saxon is een aangenaam complexe vrouw. Het hele boek door krijgt zij te horen wat voor lastpak zij is, en telkens beaamt ze dat zelf. Ze is ook niet van het slag om er iets aan te doen, want ze denkt heel praktisch dat ze met dit karakter beter in staat is om moordzaken op te lossen. Ze heeft enkele boeken gepubliceerd, genoeg geld verdiend, en is niet meer in dienst van de FBI. Maar als maverick steekt ze nog altijd graag haar spitse neus in moordzaken, gesecondeerd door haar vriendin en levenspartner Grace Fitzgerald, hoofdinspecteur Moordzaken in Ierland.

Oud-collega

In Dublin loopt Saxon haar oude FBI-collega Leon Kaminsky tegen het lijf. Hij leek van de aardbodem verdwenen. Omdat hij er blijkbaar alle moeite voor doet bij Saxon uit de buurt te blijven, wordt ze des te nieuwsgieriger en besluit hem te achtervolgen. Analoog aan deze zoektocht zijn Saxon en Grace bezig met de moord op een jonge actrice. Dat er raakvlakken zijn tussen Kaminsky's mysterie en die moordzaak, laat zich raden. Maar deze plot is daardoor niet minder knap en kundig opgebouwd.

De mensch

In Judashart draait het meer om de personages, hun achtergronden en hun onderlinge relaties dan om de moordzaak zelf. Black blaast haar (hun) karakters alle kanten op in een wervelwind van misdaad, geweld en seks, maar dat zijn nu eenmaal de elementen die het meest intense in de mens naar boven halen. Zowel van de goede als van de slechte kant. En net als in hun vorige thriller Gevallen Meisjes is de toon cynisch, soms bits; met melancholieke momenten van een keur aan voormalige FBI-agenten die na jaren dienst hun badge aan de wilgen hebben gehangen.

Plot als aanhanger

In Judasheart is weinig heroïek te bespeuren. Het zijn gewoon allen mensen met hun eigenaardigheden en hun zwaktes. Black slaagt er wonderwel in zeer veel personages op te voeren en die allen vorm en inhoud te geven, waarbij hun karakters de verhaallijn beïnvloeden. De plot wordt niet getrokken door de misdaad zelf, maar steunt volledig op de mensen. Als aanhanger achter een volle touringcar met een zeer intrigerend gezelschap.

Oorspronkelijke titel: Nowhere Man
Uitgeverij Anthos