Verwarrende thriller met Hewsons vaste Romeinse drietal van rechercheurs: Costa, Falcone en Peroni, die verwikkeld zijn in een complexe zaak rondom de verdwijning van een jongetje.

Het is alsof Hewson zelf al doorhad dat hij hoog inzette. Op de eerste twee pagina's staan de namenlijsten met personages uit het verleden en die uit het heden, met daarnaast hun functieomschrijving. Of je die maar even uit je hoofd wilt leren voordat je je mouwen opstroopt voor deze sacrale thriller. Wie een breedsprakige Rus als Tolstoj ter hand neemt, is op zoiets voorbereid. Maar voor het misdaadgenre is zo'n organogram toch wel een tikje aan de pretentieuze kant.

Wiebelende perspectieven

Het is evenwel noodzakelijk, anders valt er geen touw aan het verhaal vast te knopen. Hewson werkt veel met flashbacks maar kiest telkens nieuwe vertelperspectieven, hetgeen de lijn er bepaald niet makkelijk op maakt. Dat is jammer, want in The Seventh Sacrament zitten voldoende intrigerende elementen. Maar je krijgt nauwelijks vat op het verhaal, met die sprongen door de tijd met wisselende invalshoeken.

Missing

In grote lijnen komt het erop neer dat er een jongetje, Alessio, al jaren wordt vermist. Zijn vader, Giorgio Bramante, was archeoloog en kende elke spelonk van het onderaards Rome. Ook de plaatsen waar godsdiensten werden gepraktiseerd ver voor Constantijn het christendom het Romeinse Imperium binnenhaalde. Nadat een groep studenten zo'n oud ritueel van een Seventh Sacrament heeft herhaald (Donna Tart, anyone?) verdwijnt het jongetje van de aardbodem. Het enige tasbare wat van hem is overgebleven, is zijn t-shirtje.

Veertien jaar later verschijnen er verse bloedvlekjes op dat shirtje. Elke keer weer een nieuwe, en met elk nieuw bloedspatje wordt er iemand van het toenmalige studentengezelschap omgelegd.

Triumviraat

Costa, Falcone en Peroni krijgen dus met een cold case te maken. Giorgio Bramante is op vrije voeten en onvindbaar als een mol onder de grond, en als zij de serie moorden willen stoppen, moeten ze ontdekken wat er met Alessio is gebeurd. Klinkt geweldig als opzet - des te spijtiger dat Hewsons hinkelstap stijloefeningen al dit fraais tegenwerken.

Uitgeverij Nilsson & Lamm