Kellerman strikes back met een nieuwe thriller (no. 21) in de reeks van Alex Delaware, de kinderpsycholoog uit Los Angeles met de speurzin van een terriër.

Na een paar zijsprongetjes, zowel qua hoofdpersonages als qua stijl, is Kellerman weer helemaal terug op het honk. "To Faye" staat er op de eerste verder blanco pagina, en dat is de traditiegetrouwe saluut aan zijn (eveneens met succes schrijvende) echtgenote Faye Kellerman. Ook in Delawares leven zelf zijn de dingen weer zoals ze wezen moeten. Zijn geliefde Robin is bij hem terug, en alles op het honk is klaar voor een nieuwe uitdaging die hij als vanouds aangaat met Milo Sturgis, rechercheur bij de L.A.P.D.

Patiëntje

Kellerman is qua opzet niet van zijn bekende formule afgeweken. Er duikt een patiëntje op dat hij in een ver verleden voor neuroses heeft behandeld, zoals in Obsession ene Tanya weer contact met hem opneemt. Tanya is inmiddels 19 en haar moeder is net overleden. Die fluisterde haar iets toe op haar sterfbed, en ach, het lijkt niets, maar toch zit het haar niet lekker. Zou dr. Delaware…

Kruisverhoren

Zo'n marginaal puntje is al voldoende om de speurneus van Delaware hoog in de lucht te steken. Hij schakelt vriend Milo in, ze hypothetiseren wat, snuffelen aan enkele getuigen die mogelijk opheldering kunnen geven, en voor je "Oy!" kan zeggen zitten ze tot aan hun nek in een schimmige moordzaak. En hier kan Kellerman zijn handelsmerk ten volle botvieren. De rustige psycholoog Delaware observeert de mogelijke betrokkenen, Milo legt ze met zijn gezag en gevatheid het vuur aan de schenen. Zie voor dat duo maar 's geheimen verborgen te houden.

Blanche

Die Delaware/Milo-combinatie is zo comfortabel als een ouwe jas, maar ook beginners zullen gecharmeerd zijn van Delaware en zijn prettige persoonlijkheid. Zijn huishouden is ook aangevuld met een adorabel hondje, Blanche: een Franse bulldog die kan lachen (ze trekt haar lipjes op waarbij ze harten laat smelten) en die hij overal mee naar toe neemt. Zelfs de lastigste getuige ontdooit nog bij dit beestje, en die onbewuste hulp is welkom.

Van een simpel zinnetje op een sterfbed belandt Delaware in een zwendel van onroerend goed, familiegeheimen, en onwelriekende zaakjes zowel in de L.A. upperclass als in de duistere krochten van huurmoordenaars en psychopathische gevallen.

Privé-leven

En zo komt wederom zijn persoonlijke leven in gevaar, omdat misdadigers nietsontziend te werk gaan om hun sporen uit te wissen en lastige vragen te vermijden. Dit is een extra spannende plotlijn, omdat Delaware in het verleden een gek achter zich aan heeft gehad die zijn fraaie huis op de heuvels van L.A. in de as heeft gelegd. Naast de boeiende psychologische ontwikkelingen in Obsession, met abjecte praktijken van een gemankeerde geest, legt Kellerman subtiel Delawares oude angst bloot dat het gevaar té dicht bij zijn privé-leven kan komen. En na zoveel jaren is Delaware je zo dierbaar geworden dat het de suspense stevig opport.

Uitgeverij Penguin Books.