Ironische, zwartgallige verzameling korte verhalen waarin steeds moeder en dochter centraal staan, gespeend van elk Libelle-gevoel of categorie chicklit.

De jonge Franse schrijfster Castillon heeft al vijf boeken en enkele toneelstukken op haar naam staan. Met Insect bereikte ze het grote publiek, met andere woorden die stormachtige doorbraak.

Nu in Nederlandse vertaling (en een hele goeie bovendien, van Karina van Santen en Martine Vosmaer ) zou ze ook hier wel eens hele hoge ogen kunnen gaan gooien. Insect is een onweerstaanbaar stout, bijtend grappig boek, met een serie verhalen over moeders en hun dochters.

In elk verhaal kruipt Castillon in het hoofd van een moeder of een dochter, en ze zijn altijd vreselijk.

Complex

Vreselijk in de zin van gemankeerd. Bij Castillon tref je geen knusse taferelen met zelfgebakken koekjes en samen winkelen. Áls er al samen wordt gewinkeld, schaamt óf de dochter zich dood voor haar moeder óf kan de moeder het bloed van haar spruit wel drinken.

Het is niet ver bezijden de waarheid, maar zelden was er een tone-of-voice die de heimelijkste ergernissen in de complexe moeder/dochterrelatie zo glashelder presenteerde alsof het de normaalste zaak van de wereld is om zo over elkaar te denken.

Ontkenning

En wat kan die Castillon schrijven. In een verhaal waarin een moeder haar echtgenoot verdenkt van incest en ligt te woelen in bed terwijl zij in de belendende kamer de akeligste activiteiten vermoedt, krijg je klamme handen waarom ze niet ingrijpt. Maar zo kan dat gaan, die ontkenning, omdat ontkenning net iets minder erg is dan de confrontatie.

Of zoals in een ander verhaal moeders zich te leuk jong en begripvol opdringen in het leven van puberende meisjes die een feestje geven: het zijn erg herkenbare momenten waarop je de meest diabolische gedachten koesterde, maar Castillon heeft ze gewoon opgeschreven.

Tragedies El Greco

Sommige verhalen in Insect doen denken aan de Griekse tragedies, waarin Euripides en Aischylos moeders en kinderen alles tegen elkaar lieten zeggen wat in hun hoofd opkwam over jaloezie, woede, haat, afkeer, verachting, rivaliteit. Doen we in het echte leven nooit, en waarschijnlijk is dat maar goed ook want aan het eind van zo'n tragedie waren er niet veel meer in leven.

Na zoveel bekentenissen moet je óf dood óf doden - zand erover en doorgaan is geen optie. In Insect praten de vrouwen en meisjes niet hardop, maar laten ze hun gedachten de vrije loop en die gedachten zijn net zo vernietigend. Toch (of daarom) is deze bundel onweerstaanbaar.

Omdat deze Castillon zo oprecht is, vilein en compromisloos. En toch subtiel, want sommige slotpassages moet je echt twee keer lezen om te kijken of je dat wel goed had. Flikt die moeder dat nou echt?

Ja, ze flikt het. Oh my god.

Uitgeverij Ambo.

Bestel dit boek direct:


Insect
Castillon, C.