Een seriemoordenaar heeft het voorzien op hooggeplaatste geestelijken. De manier waarop hij hun de laatste sacramenten toedient, brengt een rechercheteam in Rome in rep en roer.

Het ene in paars gehulde lijk na het andere wordt aangetroffen. Toegetakeld, gemarteld, ogen eruit, tong uitgesneden, handen afgehakt. Geen fraaie manier op bij de hemelpoort aan te kloppen, dus in Vaticaanstad is de clerus extreem ongerust.

Maar deze serial is een kille slimmerik. Paus Johannes Paulus II is net overleden, en de stad zit tjokvol pelgrims in hartstochtelijke afwachting van gods nieuwe afgezant op deze planeet. De Romeinse politie heeft hun handen vol aan het bewaren van de orde, waardoor er slechts weinig mankracht beschikbaar is om de moordenaar op te sporen.

Ispettora Paola

Aan het hoofd van het kleine team staat de zeer begaafde Ispettora Paola Dicanti, een profiler. Om haar heen zijn wat nukkige rechercheurs die conform Italiaans machismo enige moeite hebben met de dominantie van een dame, maar tegenstribbelend doen ze hun werk.

Ze krijgen daarbij hulp van een priester met een militair CIA-verleden. Na de helletochten aan diverse strijdlinies heeft die zijn camouflagepak verruild voor een soutane. Zijn belangrijkste bijdrage aan het onderzoek is dat hij exact weet wie de gek is die al deze beestachtige moorden pleegt, met naam en toenaam.

Maar de moordenaar is een kameleontische ster met een onbeperkt aantal schutkleuren, hetgeen het - bijna - onmogelijk maakt hem te vangen.

Verdiensten

Gómez-Jurado schetst met die verpletterende drukte in Vaticaanstad en omgeving, een levendig beeld van de katholieke ophef rondom pauselijke opvolgingsrituelen, en dat is een van de verdiensten van deze literaire thriller. Ook doet de auteur het goed met het uitschrijven van zijn personages en plotontwikkelingen.

Maar de schrijfstijl is wat aan de stroeve kant, zodat je niet op volle vaart door het boek kan koersen. Het zijn niet eens de vele voetnoten met extra info waardoor het verhaal af en toe hapert. De seriemoordenaar is wat té glad en bovenmenselijk, en aan toevalligheden en complotten heeft Gómez ook geen broertje dood.

Op de flaptekst is te lezen hoeveel onderzoek en waar de auteur heeft verricht voor zijn Spion van God, en het lijkt erop dat hij al zijn bevindingen in dit ene boek heeft willen persen - dat had ie beter over twee thrillers kunnen uitsmeren.

Uitgeverij A.W. Bruna.

Oorspronkelijke titel: Espía de Dios.

Bestel dit boek direct:


Spion van God
Gómez-Jurado, J.