In elke gemeente is er woensdag 21 maart de mogelijkheid om je stem uit te brengen over de nieuwe wet voor de geheime diensten. Weet je nog niet wat je moet stemmen bij dit raadgevende referendum? NU.nl helpt je met een stemwijzer over de aftapwet in de juiste richting.

Als eerste introduceert NU.nl een stemwijzer voor het raadgevend referendum over de aftapwet. Waar de aftapwet, officieel de Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) genoemd, precies over gaat is bij veel stemmers nog onduidelijk.

De Wiv legt vast dat inlichtingendiensten alle vormen van internetverkeer ongericht mogen aftappen. Daarbij wordt ook benoemd hoe lang gegevens bewaard moeten worden en hoe een toetsingscommissie bepaalt wanneer een tap mag worden geplaatst.

De kans is groot dat je nog niet precies weet of je aanstaande woensdag voor of tegen gaat stemmen. De stemwijzer van NU.nl (in samenwerking met Citisens) helpt je bij het maken van een keuze. Per stelling kun je met de slider aangeven in welke mate je het ergens mee eens bent.