Midden in verkiezingstijd slaan NU.nl en de Universiteit van Nederland de handen ineen om samen met de wetenschap verkiezingsthema's te duiden. Met als overkoepelende vraag "Wat zegt de Wetenschap?" blijven we weg van peilingen en vox-pops en staat wetenschappelijke duiding centraal. 

Tien topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten laten hun licht schijnen over thema's zoals AOW, zorg, vluchtelingenbeleid, klimaat, Europa en onderwijs; thema's waarvan NU.nl-lezers hebben gezegd deze verkiezingen belangrijk te vinden.

"Met deze unieke samenwerking tussen de journalistiek en de wetenschap zorgen we voor genuanceerde en feitelijke informatie in een tijd waarin het vooral gaat om beloftes en oneliners", aldus Colin van Hoek, hoofd video bij NU.nl.

Wat zegt de Wetenschap?

Context en wetenschappelijke duiding is wat je als kiezer in deze video’s krijgt. Want terwijl politieke partijen hun pijlen in het debat richten op schijnbaar eenvoudige tegenstellingen als meer of minder eigen risico en wel of geen marktwerking als het bijvoorbeeld gaat om stijgende zorgkosten, legt een wetenschapper je uit of dat wel de belangrijkste oorzaak is van die stijgende zorgkosten.

Of als het bijvoorbeeld gaat om onderwijs, dan hoor je van de wetenschap wat we het beste kunnen doen om de kansenongelijkheid tussen leerlingen te verkleinen.

Verwacht van de wetenschappers overigens geen stemadvies, de video’s helpen je wel om te snappen wat er nou echt speelt bij al deze maatschappelijke kwesties en op basis daarvan kun je je stem bepalen.

Uitzendingen

Vanaf donderdag 2 maart staat er elke werkdag een nieuwe video op NU.nl.

  • Donderdag 2 maart: Verkiezingscampagnes met historicus dr. Harm Kaal (Radboud Universiteit Nijmegen
  • Vrijdag 3 maart: Zorg met gezondheidseconoom dr. Marco Varkevisser (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Maandag 6 maart: Pensioen/AOW met econometrist dr. Marike Knoef (Universiteit Leiden)
  • Dinsdag 7 maart: Vluchtelingen met politiek geograaf prof.dr. Henk van Houtum (Radboud Universiteit Nijmegen)
  • Woensdag 8 maart: Vrouwen in de Politiek met politicoloog dr. Liza Mügge (Universiteit van Amsterdam)
  • Donderdag 9 maart: Onderwijs met socioloog dr. Thijs Bol (Universiteit van Amsterdam)
  • Vrijdag 10 maart: Privacy met privacy-onderzoeker dr. Jaap-Henk Hoepman (Radboud Universiteit Nijmegen)
  • Maandag 13 maart: Klimaat met econoom prof. dr. Robert Dur (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Dinsdag 14 maart: Europa met rechtsgeleerde dr. Jorrit Rijpma (Universiteit Leiden)
  • Woensdag 15 maart: Kiesgedrag met politicoloog prof. dr. Jean Tillie (Universiteit van Amsterdam)

Over NU.nl & de Verkiezingen

Tot aan de verkiezingen kun je bij NU.nl al het verkiezingsnieuws en achtergronden volgen via het verkiezingsdossier en de verkiezingsblog. Politiek redacteuren Avinash Bhikhie, Edo van der Groot en Lucas Benschop praten je verder via Facebook-live bij over de laatste ontwikkelingen en beantwoorden daar ook lezersvragen.

Over de Universiteit van Nederland

Wetenschap voor een groot en jong publiek gratis toegankelijk maken: dat is het het doel wat de Universiteit van Nederland sinds haar oprichting nastreeft. Ze werd in 2013 in het leven geroepen door Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn die samen met prof. dr. Erik Scherder het allereerste college maakten. Sindsdien hebben elke week nieuwe wetenschappers op het podium gestaan om hun kennis over te dragen en zijn er meer dan 500 colleges online te vinden.