NUjij, het open reactieplatform van NU.nl, gaat in september veranderen. Ook NUfoto, ons platform voor lezersfoto’s, gaan we anders inrichten.

De mogelijkheid om direct te reageren onder artikelen op NU.nl verdwijnt per 12 september. Ook is het vanaf dat moment niet meer mogelijk om foto’s op te slaan op NUfoto.

In plaats daarvan introduceren we in de NU.nl-apps en site een nieuwe functie, die het eenvoudiger maakt om een nieuwsfoto of -video naar de redactie te sturen, een livestream te starten of een tip, fout of toevoeging aan een artikel door te geven.

Reageren op NU.nl

Reageren op NU.nl
Reageren op NU.nl
Foto: NU.nl

Met deze verandering willen we ons nog meer richten op het verslaan van het laatste nieuws, in plaats van het modereren van discussies.

Het discussieren over nieuws is de afgelopen jaren verplaatst naar sociale media als Facebook en Twitter. Ook NU.nl-artikelen zijn eenvoudig te delen op die platforms.

Aan de andere kant wordt het insturen van bijdragen juist eenvoudiger. We spelen daarmee in op een ontwikkeling die al langer gaande is op NU.nl.

Jullie sturen ons namelijk via Facebook, Whatsapp en e-mail al met regelmaat foto’s en video’s van nieuwsgebeurtenissen. Dat gaat nu nog omslachtig, want NUjij en NUfoto zijn daar in hun huidige vorm niet geschikt voor.

Eén punt voor bijdragen

Er is straks één punt waar onze lezers kunnen bijdragen en één plek waar deze toevoegingen op de redactie binnenkomen.

Vanaf 12 september zul je op verschillende plekken in onze apps en site een + zien. Zowel op de voorpagina als bij artikelen. Als je daar op klikt krijg je mogelijkheid om een aanvulling te doen (in de vorm van foto, video of tekst) of een livestream te starten via onze nieuwe app NUlive.

Op een later moment krijgt ieder artikel een apart overzicht waar alle correcties en toevoegingen te vinden zijn. Bijdragen die volgens onze redactie niets toevoegen worden niet meer gepubliceerd en reageren op elkaar is niet meer mogelijk.

Om ervoor te zorgen dat NU.nl een zo compleet mogelijk overzicht kan geven van het nieuws zijn lezersbijdragen belangrijk. Drie miljoen unieke bezoekers per dag zien immers meer dan tientallen redacteuren zien.