Een vliegtuigje maakte dinsdagochtend een voorzorgslanding op de luchthaven van Eelde. Veel media brachten dit, maar op de voorpagina van NU.nl heb je het niet gezien. De reden lijkt simpel, maar is dat niet: het was geen nieuws. De hoofdredacteur licht toe.

Vroeger was het vrij eenvoudig. Berichten die na een check van onze redactie niet bleken te kloppen, of helemaal niet zo nieuwswaardig waren, namen we gewoon niet mee.

Begrijpelijk, maar ik heb daar steeds vaker moeite mee.

Want bewijzen we jullie niet een grotere dienst als we melden dat het voorpaginastuk van die grote landelijke ochtendkrant, waar iedereen het op sociale media en bij de koffieautomaat over heeft, niet blijkt te kloppen? Of doen we dan juist mee met het  verspreiden van non-nieuws?

Vliegtuig + rook = paniek

In het geval van het vliegtuigje in Groningen was het nieuws dat er rook ontstond in de cabine waarin acht personen zaten, waarop de piloot besloot zo snel mogelijk te landen.

Vliegtuig + rook = paniek. Dus staan in zo’n geval snel veel hulpdiensten klaar.

Als een journalist zoiets via de digitale scanner ziet gebeuren, is het best logisch dat er alarmbellen afgaan.

Maar aan de andere kant: dit gebeurt regelmatig op Schiphol. En de piloot was in dit geval ook al op weg (en in de buurt) van Groningen Airport Eelde. Dus is het dan voorpagina-waardig?

Eigenlijk niet. Vandaar ook dat de dienstdoende samensteller van NU.nl besloot het alleen op ons binnenland-katern te plaatsen.

Juiste informatie

Maar wat schieten jullie daar mee op? Ik vind het eerlijk gezegd heel waardevol dat wij deze kennis wel met jullie delen. Zodat we eventuele onrust kunnen wegnemen en we jullie voorzien van juiste informatie en achtergronden.

Soms is het ook nieuws als iets geen nieuws is.

Op dit redactieblog vertellen we regelmatig over de inhoudelijke keuzes die we maken op de redactie van NU.nl. Heb jij ook een vraag? Stel hem via redactie@nu.nl.