Redactieblog: Verdachte pakketjes en rokende servers

Na een terroristische aanslag duiken overal in het land ineens verdachte pakketjes op. Welke afwegingen maakt NU.nl in de uren en dagen na een aanslag?

De helikopters die uren boven het spoor tegenover onze redactie hingen, waren net weg. Net als de auto's en busjes van de politie.

De situatie dinsdagochtend, waarbij een internationale trein uit Brussel in Hoofddorp werd stilgezet vanwege 'een verdachte situatie', was genormaliseerd.

En toen moest het gebouw van Sanoma, waarin ook de redactie van NU.nl zich bevindt, ineens worden ontruimd. Er zou een verdacht pakketje gevonden zijn in de parkeergarage, onder onze redactie.

Stonden we ineens buiten, met laptops onder de arm.

Loos alarm

Een uur later bleek het loos alarm. Het pakketje lag in een niet-geregistreerde auto van een medewerker, die ook nog eens de deur had opengelaten.

Verdacht? Redelijk.

Reden voor een ontruiming? Op een normale dinsdagochtend waarschijnlijk niet.

Ik snap de overweging van onze beveiligers, want het wás geen normale dinsdagochtend. Uren na de aanslagen in Brussel was iedereen in opperste staat van paraatheid. Dan zien en horen mensen meer en wil iedereen nog minder risico's lopen.

Waakzaam

Maar een waakzame samenleving vraagt om waakzame journalistiek.

Sinds dinsdag zouden we NU.nl kunnen vullen met ongefundeerde berichten, vaak op basis van anonieme bronnen.

Er doken deze week verdachte pakketjes op in Amersfoort, Arnhem en Breda (allemaal loos alarm). Een perron op Amsterdam Centraal werd afgezet (het mogelijke explosief was een achtergelaten tas). En in Amersfoort zou een man met een IS-vlag zwaaien (bleek niet waar).

We zijn afgegaan op wat wij betrouwbare media achten, zoals de Vlaamse en Waalse publieke omroepen en de Vlaamse krant De Standaard. Zelfs in die gevallen namen we geen nieuws mee op basis van 'een bron bij de politie'.

Liveblog

Wij hebben ons best gedaan om zo berekenend mogelijk te werk gaan, zelfs al is de druk om te publiceren bij dit soort nieuws hoog. Ons liveblog werd gevolgd door meer dan honderdduizend lezers.

Bij het brengen van de arrestatie van de 'voortvluchtige terrorist' Laachraoui zijn we niet voorzichtig genoeg geweest. We hebben onze normale aanpak gehanteerd (het bericht stond tussen aanhalingstekens, met duidelijke bronvermelding), maar toch bleek het nieuws niet te kloppen: Laachraoui was niet voortvluchtig, maar dood.

Rokende servers

Ondertussen kampten we aan de andere kant van onze redactieruimte deze week met andere problemen.

De druk op onze servers was deze week sowieso erg hoog; door het hoge bezoek en het feit dat we steeds meer foto's en video's in onze berichten plaatsen verstookten we op één dag al zes terabyte aan data.

Maar een technische aanpassing zorgt er sinds kort voor dat we een stuk sneller onze pushberichten kunnen versturen. Bijna 3,5 miljoen mensen krijgen nu binnen een minuut ons breaking news.

Dit is zo snel, dat onze eigen systemen dit zien als een zogenaamde DDoS aanval, waardoor alles even op zwart ging en jullie de eerste minuten na groot nieuws met moeite op onze site en app konden komen.

Dat is natuurlijk niet wat jullie van ons mogen verwachten. We hebben deze week opgeschaald met extra servers en werken nu aan een structurele oplossing. Al hoop ik een week als deze natuurlijk niet vaker mee te maken.

Op dit redactieblog vertellen we regelmatig over de inhoudelijke keuzes die we maken op de redactie van NU.nl. Heb jij ook een vraag? Stel hem via redactie@nu.nl.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie