Redactieblog: De strijd tussen Duitse en Amerikaanse verkiezingen

De afgelopen week hebben we zes stukken gepubliceerd over de race om het Witte Huis en maar één over de Duitse deelstaatverkiezingen. Is dat erg? De hoofdredacteur van NU.nl legt uit.

Inwoners van Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt gaan zondag naar de stembus. Daar heb je op NU.nl nog niet heel veel over gelezen. Terwijl het best belangrijk is.

Inwoners van de Verenigde Staten stemmen momenteel om de twee presidentskandidaten vast te stellen die later dit jaar de strijd aangaan om het presidentschap van de VS. Daar lees je dagelijks over op NU.nl. En ook dat is best belangrijk.

Maar is de berichtgeving over deze twee verkiezingen uit verhouding?

Veel berichten

Ik werd met deze vraag geconfronteerd toen ik met Margriet Brandsma, oud-Duitsland-correspondent voor de NOS, te gast was in het Radio 1-programma De Ochtend. Onze conclusie: ja, het is uit verhouding, hoewel de aandacht voor Duitsland groeit.

Op 4 mei 2015 schreven we op NU.nl al een overzicht met kandidaten van de Amerikaanse verkiezingen. Best vroeg. En daarna volgden veel berichten.

Dat vinden wij logisch, want de Amerikaanse president is één van de  belangrijkste mensen op deze aardbol. Of misschien wel: dé belangrijkste. De uiteindelijke winnaar (over ruim een halfjaar bekend) zal in elk geval iets meer zijn stempel drukken op het wereldnieuws dan de winnaar in Saxony-Anholt.

Test voor Merkel

Maar de verkiezingen in Duitsland worden ook gezien als een eerste test voor Angela Merkel. En daarmee het vluchtelingenbeleid van Europa. Je zou kunnen betogen dat de gemiddelde Nederlander in de praktijk veel meer merkt van de uitkomst van verkiezingen in Duitsland.

Daarom zullen we de Duitse 'Super Sunday' uiteraard verslaan en hebben we ook een uitlegstuk geschreven - om onze lezers eenvoudig en snel op de hoogte te brengen.

Doseren

Aan de andere kant proberen we de berichtgeving over de VS te doseren.

Dat is nog niet gemakkelijk, want eerlijk is eerlijk: we worden dagelijks bestookt met nieuws uit de VS, journalisten zijn sowieso erg gefocust op Amerika en de strijd om het Witte Huis wordt ook met meer spanning en show gebracht.

Zo bezien valt het aantal stukken over Trump en co. op NU.nl deze week nog wel mee: zes. Berichten met uitlatingen en proefballonnen van de prominente kandidaten Donald Trump en Hillary Clinton nemen we ook weer niet zomaar mee.

Van Angela Merkel ook niet trouwens.

Op dit redactieblog vertellen we regelmatig over de inhoudelijke keuzes die we maken op de redactie van NU.nl. Heb jij ook een vraag? Stel hem via redactie@nu.nl.

Tip de redactie