NU.nl heeft woensdag de wedstrijd Scoop 2015! gewonnen, een nieuw initiatief voor jong journalistiek talent dat zich toe wil leggen op onderzoeksjournalistiek. Uit vijf onderzoeksprojecten selecteerde een vakjury het project van NU.nl-journalisten Jules Jessurun en Saskia Nelissen als winnaar.

Teams van The Post Online, Follow The Money, One World, Sikkom en NU.nl presenteerden woensdag hun onderzoek voor een vakjury. Alle teams kregen drie maanden de tijd om hun vraag uit te werken en de uitkomsten te publiceren bij hun platform.

Jessurun en Nelissen schreven in een viertal artikelen over de invloed die asielzoekerscentra hebben op nabijgelegen woonwijken. Zij publiceerden twee nieuwsartikelen: Komst azc heeft weinig invloed op woningmarkt en Aanvraag schadevergoeding bij komst azc vrijwel kansloos.

Voor het artikel over de woningmarkt verzamelde NU.nl de gegevens van ruim 4.300 woningen uit plaatsen waar sinds 2000 asielzoekerscentra (azc's) zijn geplaatst. Vervolgens zijn de prijsverschillen voor en na de plaatsing bekeken en zijn de prijsverschillen dichtbij en verder weg van het azc met elkaar vergeleken. Ook werd onder andere een enquête gehouden onder makelaars die hebben bemiddeld bij de verkoop van huizen in de buurt van asielzoekerscentra.

Daarnaast publiceerden Jessurun en Nelissen twee achtergrondartikelen: Is de weerstand tegen asielzoekerscentra in woonwijken terecht? en Zo worden vluchtelingen in Nederland geïdentificeerd.

Oordeel jury

Scoop! wordt georganiseerd door Het Nieuwsatelier en gesteund door onder meer Vereniging Veronica en Google Nederland. De jury bestond voor de editie van 2015 uit Teun Gautier (Vereniging Veronica), Mark Deuze (professor Mediastudies, UvA), Hans de Clercq (directeur instituut voor Media) en onderzoeksjournalist Elma Verhey. 

De jury prees de creativiteit en effectiviteit van het onderzoeksteam van NU.nl. "De deelnemende teams hebben de jury aangenaam verrast. Het team van NU.nl heeft volgens de jury een format ontwikkeld waarmee nog veel meer kan worden onderzocht", zegt Teun Gautier. "Ze hebben een heel relevante open vraag gesteld en de zoektocht heel goed en handig ingericht en uitgevoerd. Daarnaast hebben ze binnen het format van NU.nl krachtig met onderzoeksjournalistiek kunnen werken."

Kans

Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, is trots op de winst van Jessurun en Nelissen. "NU.nl is altijd de plek geweest waar jonge journalisten een kans krijgen. Jules en Saskia hebben die kans gepakt door gedurende een onderzoek met uitstekende verhalen te komen. Heel mooi om te merken dat dit ook door de jury is opgemerkt."

Jessurun en Nelissen zeggen door het hoge niveau van de deelnemers de winst niet te hebben zien aankomen. "We zijn erg verrast en natuurlijk trots dat de jury ons als winnaar heeft gekozen. Het is erg tof dat we nu een vervolgonderzoek mogen gaan doen. Daar hebben we al veel plannen voor en heel veel zin in."

Aan de winst van Scoop is een bedrag van 3.000 euro verbonden. Hiermee zullen Jessurun en Nelissen zich voor NU.nl verder gaan richten op onderzoeksjournalistiek.