Net als voorgaande jaren reist NU.nl dit jaar in het kader van Serious Request een week lang mee met het Rode Kruis om verslag te doen van een 'stille' ramp.

Dit jaar gaat de reis naar het door geweld verscheurde Oost-Congo, waar verschillende gewapende groepen nog altijd vechten om toegang tot waardevolle grondstoffen zoals goud en tin. Onderwerp van de reis is de toekomst van kinderen en jongeren in conflictgebied.

Tussen 1994 en 2003 kwamen door de oorlog in Congo ongeveer vijf miljoen mensen om het leven. In het oosten van het land zijn nog altijd verschillende gewapende groepen actief, waaronder de Hutu-beweging FLDR, die deels bestaat uit de paramilitairen die zich in Rwanda in 1994 schuldig hebben gemaakt aan genocide. Inwoners van de regio vrezen nog altijd voor slachtingen en verkrachtingen en velen zijn ontheemd geraakt.

NU.nl reist vanaf zaterdag 'embedded’ met het Rode Kruis, wat in de praktijk betekent dat de hulporganisatie de reis uitstippelt en veel van de interviewkandidaten faciliteert. Binnen die uitgezette kaders heeft NU.nl veel ruimte om vragen te stellen en eigen conclusies te trekken.

Hoe ziet het leven van een (ex-)kindsoldaat of een ontheemd kind in Oost-Congo eruit? Hoe groot is het effect van het geweld vandaag de dag in het Centraal-Afrikaanse land? NU.nl zal in een blog enkele updates geven, en in de aanloop naar Serious Request uitgebreid terugkomen op de situatie in het land.