Wat gebeurt er met uw hersenen als u muziek luistert? Waarom eten we het liefst elke dag patat? En wat gebeurt er als u een zwart gat wordt ingezogen? Dit soort vragen en meer beantwoordt de Universiteit van Nederland in korte online colleges, die NU.nl u vanaf deze week ook zal aanbieden.

Video's van de colleges zullen elke week verschijnen in onze 'weekendbijlage' NUweekend. Die rubriek, met achtergronden die bij het nieuws van die week passen, is van vrijdagmiddag tot en met zondagnacht te vinden onderaan onze website en apps.

Zonde

Bij de Universiteit van Nederland geven de beste Nederlandse hoogleraren gratis college op internet. Elke werkdag komt een college online en elke week is er een nieuwe hoogleraar. Elke hoogleraar geeft in vijf colleges van een kwartier antwoord op relevante en spraakmakende vragen die een jong en breed publiek moeten aanspreken.

Het initiatief werd gestart omdat de Universiteit van Nederland het jammer vond dat de verhalen van deze hoogleraren niet verder kwamen dan de vier muren van een collegezaal: "Dat vinden we zonde omdat er buiten de collegezalen zoveel mensen geïnteresseerd zijn in die kennis."

Colleges op NU.nl

NU.nl wil die kennis ook graag delen en maakt vanaf nu elke week een selectie uit de vijf colleges voor de komende week. NU.nl-lezers kunnen de beste, meest spraakmakende of meest relevante colleges daardoor al in het weekend bekijken.

Wij gaan de colleges met u delen omdat ze kort, concreet en laagdrempelig zijn; drie eigenschappen die goed bij onze nieuwssite passen. Door de samenwerking willen we NUweekend inhoudelijk nog sterker maken en antwoord geven op vragen die we in onze artikelen niet kunnen behandelen.

Bereik

"Een doelstelling van onze stichting is om de colleges zo toegankelijk mogelijk te maken", aldus Roel Bellinga, directeur van de Universiteit van Nederland. "Het is dan ook heel mooi dat een mediapartner met zo'n bereik als NU.nl de colleges onder de aandacht wil brengen bij het grote publiek."

Deze week beginnen we onder meer met de vraag: Wat zegt uw mening over Zwarte piet over u?