Een nieuw initiatief voor jong journalistiek talent, dat zich toe wil leggen op onderzoeksjournalistiek, is dinsdag van start gegaan. Omdat NU.nl inhoudelijk nieuwe wegen wil blijven bewandelen gaan Jules Jessurun en Saskia Nelissen voor ons de strijd aan in Scoop! 2015.

De vijf teams presenteerden dinsdag hun onderzoeksvraag voor een vakjury. Alle teams gaan nu drie maanden aan de slag om hun vraag uit te werken en hun uitkomsten te publiceren bij hun platform. In het geval van Jules en Saskia is dat NU.nl.

Het team dat het beste onthullende verhaal maakt, dat vragen stelt die nog niet gesteld zijn, dit vervolgens presenteert in vernieuwende vorm en dat ondernemerschap weet te combineren met onderzoeksjournalistiek, wint Scoop! 2015. Het winnende team mag aan de slag om een vervolgvraag op hun onderzoek verder uit te werken.

Scoop! wordt georganiseerd door Het Nieuwsatelier en gesteund door onder meer Vereniging Veronica en Google Nederland. De nieuwsplatforms Follow the Money, One World, Sikkom, The Post Online en NU.nl begeleiden de journalisten en zullen hun resultaten publiceren. 

Jury

De jury van Scoop! bestaat uit Teun Gautier (Vereniging Veronica), Mark Deuze (professor Mediastudies, UvA), Hans de Clercq (directeur instituut voor Media) en onderzoeksjournalist Elma Verhey. 

Gautier: "Wij willen jonge mediatalenten aanmoedigen om - samen met anderen - hun grenzen te verleggen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Want nieuwe spraakmakende initiatieven creëer je door de gevestigde orde te ontwrichten, zo leert onze roemruchte geschiedenis." 

NU.nl houdt u de komende maanden middels dit blog op de hoogte van de vorderingen die NU.nl's Jules en Saskia maken.