Vandaag neem ik afscheid. Na 8,5 jaar NU.nl, in diverse functies en de laatste jaren als adjunct-hoofdredacteur, is het tijd voor nieuwe dingen. Maar ik ga wel met bloedend hart en niet voordat ik ook u gedag heb gezegd.

Eigenlijk is NU.nl een uit de hand gelopen bijbaan. Toen ik begin 2007 als deeltijd redacteur voor avond- en weekenddiensten werd aangenomen dacht ik nog: 'gaaf, maar niet te lang doen. Want dan word ik straks nog gezien als internetjournalist'. Dat laatste is toch gebeurd, en gelukkig maar. 

NU.nl en ik zijn een tijdje samen opgegroeid, zo voelt het. We gingen van een vierkoppige redactie naar een hele redactievloer met diverse deelredacties en verslaggevers. We hebben technisch geïnnoveerd, zijn inhoudelijk nieuwe wegen gaan bewandelen, groeiden in aantal katernen. En we leerden veel. 

U ging ons meer en meer volgen: Momenteel lezen iedere dag zo'n 2,7 miljoen mensen het nieuws en de achtergronden op NU.nl, de laatste maanden gingen we meermaals over de miljard pageviews.

Het was prachtig vaarwater om middenin te zitten.

Zelf heb ik - voordat ik een meer leidinggevende functie kreeg - voor nagenoeg alle onderdelen van NU.nl geschreven. Mijn meest interessante tijd als schrijvend journalist beleefde ik als buitenlandredacteur in het overvolle nieuwsjaar 2011, ten tijde van de Arabische Lente, de aanslagen in Noorwegen en de tsunami in Japan.

Maar het was eveneens prachtig om als adjunct leiding te geven aan de fijnste groep journalisten die een hoofdredactie zich kan wensen, en om medebepalend te zijn voor de koers van NU.nl.

Uiteindelijk is alles alleen zo boeiend en leuk omdat u onze stukken leest, ons scherp houdt met uw kritische blik en omdat u op verschillende manier met ons meedoet (NUfoto, livestreaming, breaking news). 

Vandaag probeer ik mijn werk af te ronden, maar nu de dag zijn einde nadert kom ik tot de conclusie dat dat eigenlijk niet gaat. M'n inbox wil maar niet écht leeg raken, en het nieuws heeft er al helemaal geen boodschap aan dat we straks met z'n allen de kroeg in willen. Bij NU.nl is nooit iets 'af'.

Daarom sluit ik zo maar gewoon mijn computer voor de laatste keer af, in de wetenschap dat NU.nl in de allerbeste handen is, dat u niet zult merken dat er iemand weggaat, en dat er vanavond in de kroeg een paar laptops in de hoek staan - voor het geval we moeten bijspringen 'op het nieuws'. En zo hoort het. 

Dank voor de leuke jaren, lieve lezers. En zullen we ze scherp blijven houden, daar bij NU.nl?