Redactieblog Live: Wat wilt u eigenlijk weten?
Nadat de eerste meldingen van het ongeluk waren gedaan, het pushbericht was verstuurd en collega's druk bezig waren met bellen om bevestigingen en zoeken naar meer informatie, hadden we in het eerste uur na de ramp in het liveblog niet écht veel te melden.
Maar misschien hebt u wel veel te vragen, dacht ik opeens.
En typte: "Als u ook vragen heeft: Stel ze via de reactieknop van dit liveblog. We zullen ons best doen ze, met de beschikbare informatie, te beantwoorden."
Dat hebben we geweten.
In no time waren er meer dan duizend vragen en opmerkingen binnen. Sommigen van u wilden van minuut tot minuut op de hoogte worden gehouden van het onderzoek van Buitenlandse Zaken naar eventuele Nederlanders aan boord. Anderen vroegen naar de oorzaak van de ramp, de weersomstandigheden, de locatie, het type vliegtuig, of het aantal vlieguren van het toestel.
Ook wilden mensen statistieken weten: Hoe vaak is er al een passagiersvliegtuig neergestort op Franse bodem? Hoe zit het met eerdere ongelukken met een Airbus? En was dit toestel eigenlijk niet te oud?
Gelukkig konden we best veel vragen geheel of gedeeltelijk beantwoorden. Ook hebben we een aantal zaken op uw aangeven uitgezocht. En vaak was ook gewoon "is nog onbekend, we houden u op de hoogte" het enige antwoord.
Het liveblog bleek ook de perfecte plek om wat van onze redactionele keuzes toe te lichten. Zo wilden mensen weten hoe wij eigenlijk aan het nieuws komen, of er al beelden waren, waarom we iets niet meldden en hoeveel redacteuren er nou eigenlijk aan zo'n liveblog werken.
'Het hele dorp hier heeft het erover', schreef iemand.
Persoonlijk werd ik even stil toen de berichten over een vermoedelijk Nederlands slachtoffer begonnen binnen te druppelen. Naast het scherm waarin ik zat te livebloggen, kwam de een na de andere boodschap binnen van lezers die de jonge vrouw 'via via' zeiden te kennen.
Zeker zes mensen stelden met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te kunnen zeggen dat ze inderdaad in vlucht 4U9525 zat. "Het hele dorp hier heeft het erover", schreef iemand.
Hoewel de informatie achteraf veelal bleek te kloppen, konden we er niet gelijk iets mee. Zeker zulk gevoelig nieuws meld je niet voordat het is geverifieerd. En persoonlijke gegevens laten we überhaupt achterwege. Maar dát kon ik u dan wel weer vertellen, net als dat niet heel veel later gemeente en ministerie inderdaad met de gevreesde bevestiging kwamen.
Wat ik hier allemaal mee wil zeggen? Niet dat contact met onze lezers nieuw is voor NU.nl. En ook niet dat we voor het eerst goed probeerden te luisteren naar uw behoefte aan meer informatie en uitleg over nieuws.
Maar wel dat ons contact nog nooit eerder zo live en innig was. Dank daarvoor. Wij hebben er ook veel van geleerd.
En ik beloof bij dezen dat het volgende breaking news-liveblog ook weer wagenwijd zal openstaan voor uw input.