Vorige maand is NU.nl slachtoffer geworden van zogenaamde DDoS-aanvallen. Ook dinsdag 3 maart is dat weer het geval. Hierdoor is NU.nl soms slecht bereikbaar.

Na de eerste aanval op woensdag 17 februari is besloten tijdens een aanval al het verkeer vanuit het buitenland naar NU.nl te blokkeren, waardoor de problemen voor Nederlandse lezers beperkt blijven. De NU.nl apps zijn wel optimaal bereikbaar.

DDoS staat voor distributed denial of service. Bij zo'n aanval worden servers bestookt met een grote hoeveelheid internetverkeer. Het primaire doel hierbij is om de servers plat te leggen zodat de website uit de lucht gaat.

Bij een dergelijke aanval wordt niet ingebroken op systemen. NU.nl houdt de servers desondanks uiteraard goed in de gaten.

DDoS-aanvallen lopen meestal via 'botnets'. Dat zijn netwerken van computers of andere met het internet verbonden apparaten die zijn besmet met malware. Vanuit een centraal 'moederschip' kunnen de apparaten vervolgens worden aangestuurd bijvoorbeeld om een server aan te vallen. Daarbij wordt geen kwaadaardige software verspreid.

Botnets kunnen bestaan uit honderdduizenden of zelfs miljoenen computers van over de hele wereld.

Lees meer uitleg over DDos-aanvallen