NU.nl organiseert op donderdag 25 september tijdens het NFF in Utrecht een interview met Theodor Holman en Gijs van de Westelaken naar aanleiding van hun film over de moord op Theo van Gogh, 2/11: Het Spel van de Wolf.

In het interview zullen columnist/scenarist Holman en filmproducent Van de Westelaken onder andere vragen beantwoorden over hun film, die in het tiende sterfjaar van Theo van Gogh tijdens het Nederlands Film Festival in première zal gaan.

Ook zal er worden ingegaan op Van Goghs nalatenschap en zijn invloed op de huidige staat van de Nederlandse film en het publieke debat.

Achtergrond:

Op zondag 29 augustus 2004 wordt tijdens het programma Zomergasten de door Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali samengestelde film Submission vertoond. De film is gerealiseerd door Van Goghs productiebedrijf Column. Twee maanden later, op 2 november, wordt Van Gogh vermoord.

Zijn moordenaar, Mohammed B., steekt een brief vast in de buik van Van Gogh. De brief is een oproep aan Hirsi Ali en bedoeld om haar "kwaad voor eens en altijd het zwijgen op te doen leggen".

Theodor Holman en Gijs van de Westelaken zijn op dat moment als scenarist en producent verbonden aan Column. Zij zullen twee jaar na zijn dood verklaren dat Van Gogh meerdere malen door de Somalische werd gewaarschuwd  voor de gevolgen van de film. Holman en Van de Westelaken weerleggen daarmee aantijgingen aan het adres van Hirsi Ali en stellen haar niet medeverantwoordelijk voor Van Goghs dood. 

Het optreden van de inlichtingendienst AIVD zou daarentegen wel de nodige vragen opwerpen. "Hoe kon het dat ze niet in de gaten hadden dat B., toch een centraal figuur in in hun onderzoek, met dat plan rondliep. En dat hij het kon uitvoeren zonder dat de dienst het in de gaten had?"

Aanmelden:

Wil je op 25 september om 16.00 uur live in Tivoli Vredenburg in Utrecht bij dit interview aanwezig zijn of wil je de filmmakers van achter je webcam een vraag stellen? Meld je dan aan via chris@nu.nl

Je kunt je vraag ook via een tweet met hashtag #NUff stellen of door te reageren op dit bericht via NUjij.