Elke week selecteert de redactie van NUfoto.nl een bijzondere nieuwsfoto. In een interview met de fotograaf komen we het verhaal achter de foto te weten.

Deze week: Arrestatie op Veteranendag van fotograaf Jan Kranendonk.

"Ik fotografeer al jaren tijdens Veteranendag en ga iedere keer weer op pad om bijzondere foto's te maken. Ik loop dan in de menigte en fotografeer wat ik allemaal aantref. Maar dat ik thuis zou komen met deze foto, dat had ik nooit verwacht.

Terwijl ik probeerde dichterbij het erepodium te komen waar koning Willem-Alexander stond, viel mij op dat er een groep mensen verderop in beweging kwam. Daarna hoorde ik geschreeuw uit die richting komen. Snel liep ik met mijn camera het geluid achterna. Daar bleek de politie een jongeman te arresteren.

De man werd hard tegen de grond geduwd. Hoewel ik nog geen idee had waarom de man werd gearresteerd, besloot ik alles vast te leggen. Jullie snappen er helemaal niets van, riep de man verontwaardigd. Een van de agenten antwoordde: je hebt je punt nu wel gemaakt. Daarna drukte een agente een vlag, die de man had meegenomen, in zijn mond om hem het zwijgen op te leggen.

Pas nadat ik de berichtgeving omtrent de arrestatie op internet las, wist ik wie ik had gefotografeerd. Het was Iskandar Bwefar en hij droeg de Papoea vlag. Deze vlag was dit jaar voor het eerst niet toegestaan in het defilé door de Nederlands Nieuw Guinea veteranen. Zijn arrestatie heb ik eigenlijk met toeval kunnen vastleggen.

Er waren natuurlijk mensen die met hun mobieltje foto’s maakten, maar ik was wel de enige met een goede camera. Zo zie je maar dat je veel meer kunt zien als je tussen de mensen loopt. Persfotografen stonden in de perstribune bij het erepodium en hebben mooie foto’s van de koning gemaakt. Maar zij hebben wel dit bijzondere moment gemist en ik was er wel!"