In de berichtgeving over de soennitische opstand in Irak, wordt de terreurbeweging die sinds vorige week diverse steden inneemt afwisselend ISIS en ISIL genoemd. Dit leidt tot verwarring onder onze lezers.

Want wat is het verschil? Niets.

ISIL staat voor de Islamitische Staat in Irak en de Levant (oftewel: Islamic State in Iraq and the Levant). Deze afkorting wordt in veel internationale media gebruikt.

NU.nl kiest echter voor het in Nederland iets bekendere ISIS: Islamitische Staat in Irak en al-Sham. 

Al-Sham is de Arabische benaming van de Levant (wiki). De Levant is een benaming voor de regio die grofweg het grondgebied van Syrië, Jordanië, Libanon, Israël, de Palestijnse gebieden en een deel van Turkije (de provincie Hatay) beslaat. De beweging gebruikt deze term zelf in haar naam.

Overigens duikt als vertaling van 'ISIS' ook 'Islamitische Staat in Irak en Syrië' op. Syrië is onderdeel van de Levant en gebied waarin ISIS, sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011, actief streeft naar een Islamitisch emiraat waarin de sharia van kracht is.

Of, in de woorden van Midden-Oostendeskundige van Clingendael Bertus Hendriks: "In Syrië wonen dezelfde stammen als in Irak, dus de grens tussen de twee landen is nogal poreus. ISIS zag de kans schoon toen het momentum in de strijd bij de troepen van president Bashar al-Assad kwam te liggen."

Achtergrond over de opstand van ISIS in Irak l Nieuwsdossier