De ophef die Geert Wilders heeft ontketend met zijn "meer of minder Marokkanen?" is - zelfs voor zijn begrippen - ongekend. 

Op iedere nieuwsvloer wordt in de uren na de gemeentelijke verkiezingen van woensdag koortsig gediscussieerd over wat er die avond in godsnaam is gebeurd met de fragiele grens tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Ook op die van ons.

Wilders vroeg tijdens de verkiezingsbijeenkomst zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. ''Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. ''Dan gaan we dat regelen'', reageerde de PVV-leider.

Voor de collega’s van RTL Nieuws was dit aanleiding om donderdag in een open brief van adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein openlijk stelling te nemen tégen Wilders. Ook de hoofdredactie van NRC nam afstand en De Telegraaf spreekt van "geen normale politiek".

"De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken. Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd", aldus Klein in zijn column met de titel Geert, ga je schamen.

Ik snap Pieter Klein. En ik vind het ongelooflijk stoer dat hij als eerste een dergelijk, journalistiek gewaagd, statement durft te maken. En ik sluit niet uit dat Geert Wilders ook in de hoofdredactie van NU.nl gevoelens van woede heeft losgemaakt.

Maar dat is irrelevant.

De implicatie dat Wilders woensdagavond de grens van het toelaatbare heeft overschreden die door de waakhonden van de democratie (lees: de journalistiek) moet worden benoemd, laat zich niet in luttele uren objectiveren. Het is dé vraag die gesteld moet (blijven) worden, maar die niet door de journalistiek zélf moet worden beantwoord. NU.nl zal dan ook niet overgaan tot een dergelijke stellingname tegen Wilders of zijn partij.

Wil dat zeggen dat er bij ons niet met grote ogen is gekeken naar het tafereel op de PVV-bijeenkomst van woensdagavond? Neen. Of dat wij dit onderwerp zullen omzeilen? Uiteraard niet.

Ook wij zullen Geert Wilders kritisch bevragen op dit maatschappelijk zeer relevante onderwerp en ruimte geven aan tegengeluid. Wij zullen Wilders' beweringen over Marokkanen -net als overigens alle andere Haagse stellingen- blijven toetsen aan de feiten en onderzoek doen naar de oorsprong ervan. Wij zullen 'het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen' oftewel 'discriminatie' benoemen, op basis van andere bronnen dan wijzelf.

En dat vertalen we, naar eer en geweten, in zo evenwichtig mogelijke berichtgeving. Net als RTL Nieuws en NRC overigens, dat geloof ik onmiddellijk.

Maar wij nemen van niemand afstand. En laten veroordelingen voor overtreding van artikel 1 van de grondwet over aan de rechter.