Elke week selecteert de redactie van NUfoto een bijzondere nieuwsfoto. In een interview met de fotograaf komen we het verhaal achter de foto te weten.

Deze week: Recordopbrengst Serious Request in 2013 van fotograaf Ruben van Vliet.

"Ik heb de hele week foto’s gemaakt bij het Glazen Huis van Serious Request, in opdracht van een aantal media uit Leeuwarden. Het moment dat je op deze foto terugziet, is de grote finale van het evenement. De dj’s verlaten het Glazen Huis en de totale opbrengst van de actie wordt onthuld. Het markeert voor mij het einde van een drukke maar leuke werkweek.

 Het was de eerste keer dat ik zelf aanwezig was bij Serious Request. Ik moest aan het eind van elke dag een dagverslag met foto’s maken. Om heel eerlijk te zijn, zag ik pas ‘s nachts tijdens het selecteren van de foto’s hoe goed de sfeer daar eigenlijk was. Tijdens het fotograferen ben ik te geconcentreerd bezig om écht te voelen hoe heerlijk en leuk de sfeer was.

 Dinsdagavond was de drukste dag. Ik stond tussen 18.000 man te springen en volop te genieten. Maar er was ook werk aan de winkel. Als de dj’s het Glazen Huis verlaten, moet ik proberen het beste plaatje te schieten. En dat is niet makkelijk! De hele week heb ik prima foto’s kunnen maken zonder al te veel te moeten dringen. Maar toen het einde naderde begonnen er steeds meer fotografen tevoorschijn te komen.

 Ik had een mooi plekje vooraan het podium opgezocht, maar het blijft toch een beetje gissen. Je weet van te voren niet waar de dj’s precies gaan staan. Dus je zoekt een plek uit en hoopt op het beste. De spanning begon te stijgen, ik voelde een golf van gezonde stress toen de dj’s het podium opliepen. Normaal gesproken werk ik rustig aan en denk ik na over de compositie voordat ik een foto maak. Maar op zo’n moment schiet je er op los en vertrouw je erop dat dé foto erop staat. Je hebt dan gewoonweg geen tijd om even op je schermpje te kijken of de foto is gelukt. Dat zie je achteraf wel.

 Deze foto vind ik redelijk geslaagd, maar ik ben altijd kritisch over mijn eigen foto’s. Rechts staan de dj’s er goed op. Ik vind alleen dat er links te weinig gebeurt om het echt een perfecte foto te maken. Ook had ik graag iets meer van de emoties in de gezichten willen vastleggen. Wie weet krijg ik volgend jaar een herkansing. Het is dan wel in Haarlem, niet in mijn eigen woonplaats. Maar als ik de kans krijg om daarheen te gaan, grijp ik die meteen."

Bekijk meer lezersfoto's op NUfoto l Zelf nieuwsbeeld uploaden